Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

EFTAs overvåkingsorgan ESA truer med å saksøke Norge for å bruke ulovlig lang tid på søknader om oppholdstillatelse.

Gjennom EØS-regelverket kan personer fra et land utenfor EU, men som er gift eller i familie med en EØS-borger, søke om oppholdskort for å kunne bo og jobbe i Norge.

Norge er forpliktet til å ferdigbehandle og gi et svar på søknaden innen seks måneder for å sikre retten til fri bevegelse i EU og EØS-statene. Men flertallet av søknadene om oppholdskort som ble sendt inn i fjor ble ikke behandlet innen fristen, melder NRK.

annonse

I et brev sendt til Arbeids- og sosialdepartementet 19. mars, skriver ESA at norske myndigheter må «levere sine observasjoner» innen 26. april, hvis ikke vurderer de å stevne Norge for EFTA-domstolen.

– Problemstillingen er blitt diskutert i flere møter med norske myndigheter. I oktober 2017 indikerte Norge at de ville gjøre tiltak for å redusere saksbehandlingstiden. Men statistikken som ble sendt til oss på vegne av den norske regjeringen i desember 2018, viser at til tross for at de iverksatte tiltak, har de fortsatt problemer med å holde seg innenfor en saksbehandlingstid på seks måneder, sier kommunikasjonssjef Øystein Solvang i ESA til NRK.

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil ikke kommentere saken.

– Vi jobber med et utkast til svar på brevet fra ESA. Det blir oversendt Arbeids- og sosialdepartementet i neste uke. Utover det har vi ingen kommentarer per nå, skriver avdelingsdirektør i UDI, Karl Erik Sjøholt, i en epost til NRK.

Arbeids- og sosialdepartementet vil ikke gi noen kommentarer før de har svart ESA.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.