USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton holdt onsdag tale i Florida. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB scanpix
annonse

USA gjeninnfører begrensninger på pengetransaksjoner og reiser til Cuba. Trump-administrasjonen innfører også nye sanksjoner mot Venezuela og Nicaragua.

Den nye grensen er på 1.000 dollar eller rundt 8.500 kroner i kvartalet per person, opplyste USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton under en tale i Florida onsdag.

Cuba er kjent for gratis helsevesen og utdanning, men de siste tiårene har økonomien i landet vært så som så. Landet er svært avhengig av turisme og kapital utenfra.

annonse

I tillegg til å stramme inn på overføringsgrensen setter Trump-regjeringen også nye og strengere restriksjoner for amerikaneres Cuba-reiser som ikke er familiebesøk.

Strengere linje

De nye reglene skal hindre at amerikanske penger finansierer Cubas militære, sier sikkerhetsrådgiver Bolton.

Ifølge tall fra det amerikanske innenriksdepartementet utgjorde overføringer fra USA til Cuba hele 3 milliarder dollar i 2016.

Under Obama ble de diplomatiske forbindelsene til Cuba gjenopprettet og reiserestriksjonene ble lettet for amerikanere som ville besøke landet. Trump-regjeringen derimot har lagt seg på en strengere linje overfor landet.

Sanksjoner mot Venezuela

– Tyranntroikaen Cuba, Venezuela og Nicaragua begynner å slå sprekker, sa Bolton i talen.

I tillegg til å innføre strengere sanksjoner mot Cuba, innfører USA sanksjoner mot sentralbanken i Venezuela for å begrense landets tilgang til dollar.

annonse
annonse

– Dette bør også være en kraftig advarsel til alle andre aktører, inkludert Russland, sa Bolton, som viste til at landet støtter Venezuelas president Nicolás Maduro i den politiske striden i Venezuela, og har sendt både soldater og utstyr til landet.

Bolton sa også at USA vil iverksette sanksjoner mot finansinstitusjonen Bancorp, som han kalte et «hemmelig fond» for Nicaraguas president Daniel Ortega.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon