Kinas økonomi går greit, alle utfordringer til tross. Illustrasjonsfoto: Chinatopix / AP / NTB scanpix

Den kinesiske økonomien motviser spådommer om fall i vekstraten og vokser med 6,4 prosent i årets første kvartal.

De siste offisielle tallene frigitt onsdag viser at Kina ser ut til å takle handelskrigen med USA, egen gjeld og svak global etterspørsel bedre enn prognosene tilsa.

Veksten for årets første tre måneder har vært 6,4 prosent, det samme som for tilsvarende periode i 2018, og bedre enn prognosen på 6,3 prosent fra analytikere som nyhetsbyrået AFP har snakket med.

– Den nasjonale økonomien yter stabilt, med vekst i de positive faktorene og styrket forventning til og tro på markedene, som igjen opprettholder fremdriften i stabiliteten, heter det i en melding fra det nasjonale statistikkbyrået i Kina.

Laveste vekst på tiår

Kina presenterte i mars planer om å massive skattekutt, avgiftsreduksjoner og finansieringsstøtte.

Myndighetene må balansere behovet for å støtte private virksomheter som trenger kreditt med behovet for å ikke øke den totale gjelden i landet.

Den økonomiske veksten i Kina var 6,6 prosent i 2018 totalt, den laveste veksten på tre tiår. Handelskrigen med USA fikk hovedskylda. Kinesiske myndigheter satte først målet for i år til 6,5 prosent, men senket det nylig til 6 prosent.

Merkes i Japan

Den svekkede veksten i verdens nest største økonomi gir konsekvenser for en rekke andre land. Japan, som har Kina som sin desidert største handelspartner, er blant dem som indirekte merker handelskrigen på kroppen.

Landets eksport falt i mars for fjerde måned på rad til 530,5 milliarder kroner, 2,4 prosent mindre enn i tilsvarende periode i 2018. Mye av dette skyldes at eksporten til Kina falt med 9,4 prosent.

Importen steg med 1,1 prosent til 6.670 milliarder yen, noe som resulterer i et handelsoverskudd på 528,5 milliarder yen, ned 32,6 prosent fra året før.

Handelssamtaler

Handelsoverskuddet med USA steg 9,8 prosent fra året før til 683,6 milliarder yen. Japans notoriske handelsoverskudd med USA har provosert landets president Donald Trump, og de to landene begynte tidligere denne uken bilaterale handelssamtaler.

Økonomisk revitaliseringsminister Toshimitsu Motegi møtte USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer mandag, og de ble enige om at samtalene i hovedsak skal dreie seg om toll på varer innen jordbruk og industri.