Rettsbygningen i Oulo. Foto: Estormiz via Wikimedia Commons.
annonse
annonse

Den finske venstresiden er i sjokk, etter at en dommer konstaterte at det å kalle noen rasist eller nazist kan utløse bøter.

En finsk, uavhengig politiker ved navn Junes Lokka, som også er halvt marokkansk, ble i 2018 kalt rasist, nazist og «naziklovn» av den venstrevridde journalisten Johanna Vehkoo på Facebook. Derfor gikk Lokka til sak mot Vehkoo, på anklager om æreskrenkelser.

Vehkoo forsvarte seg med at det på Wikipedia «på en måte» står oppgitt at Lokka er både nazist og rasist.

annonse

Les også: TV 2-Græsvik fortsetter Resett-hetsen: – Nasjonalister, rasister og autokratlogrende idioter

Erstatning

Saken endte imidlertid med at journalisten ble nødt til å betale Lokka en bot på 200 euro, i tillegg til at hun må dekke Lokkas saksomkostninger. Dette rapporterer avisen Iltalethi. 

Resultatet vekker sterke reaksjoner på den radikale venstresiden i Finland, og journalistens advokat har selv sagt at han ikke kan tro dommerens avgjørelse. 

annonse

Prejudikat

Det er konstatert at dommen er prejudikat. Dermed må finner vokte seg for å bruke ordet rasist eller nazist om sine meningsmotstandere, dersom de ikke vil bli bøtelagt. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon