Rettsbygningen i Oulo. Foto: Estormiz via Wikimedia Commons.

Den finske venstresiden er i sjokk, etter at en dommer konstaterte at det å kalle noen rasist eller nazist kan utløse bøter.

annonse

En finsk, uavhengig politiker ved navn Junes Lokka, som også er halvt marokkansk, ble i 2018 kalt rasist, nazist og «naziklovn» av den venstrevridde journalisten Johanna Vehkoo på Facebook. Derfor gikk Lokka til sak mot Vehkoo, på anklager om æreskrenkelser.

Vehkoo forsvarte seg med at det på Wikipedia «på en måte» står oppgitt at Lokka er både nazist og rasist.

Les også: TV 2-Græsvik fortsetter Resett-hetsen: – Nasjonalister, rasister og autokratlogrende idioter

Erstatning

Saken endte imidlertid med at journalisten ble nødt til å betale Lokka en bot på 200 euro, i tillegg til at hun må dekke Lokkas saksomkostninger. Dette rapporterer avisen Iltalethi. 

Resultatet vekker sterke reaksjoner på den radikale venstresiden i Finland, og journalistens advokat har selv sagt at han ikke kan tro dommerens avgjørelse. 

Prejudikat

Det er konstatert at dommen er prejudikat. Dermed må finner vokte seg for å bruke ordet rasist eller nazist om sine meningsmotstandere, dersom de ikke vil bli bøtelagt. 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.