Italias kontroversielle visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix
annonse

Dersom Europas høyrepopulistiske partier går sammen i én gruppe, kan de bli den nest største blokken i det kommende EU-parlamentet, viser en ny meningsmåling.

annonse

Europas høyrepopulistiske partier er i dag splittet i tre ulike grupper i EU-parlamentet, men dersom de går sammen kan de sikre seg 23 prosent eller 173 av de 751 representantene i EU-parlamentet, viser en sammenstilling av meningsmålinger utført av parlamentet selv.

annonse

En slik høyrepopulistisk blokk vil bli nesten like stor som sentrum-høyre-blokken EPP, som ifølge målingene ligger an til 180 representanter i det kommende EU-parlamentet.

Sosialdemokratene og de liberale partiene ligger ifølge målingene at til å ende opp med henholdsvis 149 og 76 representanter under valget på nytt EU-parlament som finner sted fra 23. til 26. mai.

Italias visestatsminister Matteo Salvini, som leder det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, leder an i forsøket på å samle likesinnede partier i det han har døpt Europeisk allianse av folk og nasjoner (EAPN).

annonse
annonse

Foruten sitt eget parti har Salvini fått med seg tyske AfD, Dansk Folkeparti og finske Sannfinnene, mens andre høyrepopulistiske partier er skeptiske.

Ligaen ligger ifølge målingen an til å bli EU-parlamentets nest største enkeltparti med 26 representanter, bare forbigått av tyske CDU/CSU som ligger an til å få 30.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.