Marine Le Pen og det ytterliggående franske høyrepartiet Nasjonal samling i Frankrike slutter seg til en ny allianse av likesinnede partier som til sammen kan bli nest størst i det kommende EU-parlamentet. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Frankrikes største opposisjonsparti, Marine Le Pens Nasjonal samling, sier ja til å delta i en ny allianse av ytre-høyre-partier i EU-parlamentet.

Italias visestatsminister Matteo Salvini, som leder det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, har tatt initiativet til å samle likesinnede partier i det han har døpt Europeisk allianse av folk og nasjoner (EAPN) foran neste måneds valg på nytt EU-parlament.

Foruten sitt eget parti har Salvini blant andre fått med seg tyske AfD, Frihetspartiet (FPOe) i Østerrike, Dansk Folkeparti, finske Sannfinnene og Estlands konservative folkeparti (EKRE).

annonse

Fredag kunngjorde også Nasjonal samling i Frankrike at de blir med i alliansen.

– Hjertelig takk til Marine Le Pen og våre historiske venner og allierte i Nasjonal samling for at de slutter opp om Milano-manifestet «Mot et fornuftig Europa», skriver Salvini på Twitter.

Europas høyrepopulistiske partier er i dag splittet i tre ulike grupper, men dersom Salvini lykkes med å samle dem kan de sikre seg 23 prosent eller 173 av de 751 representantene i EU-parlamentet, viser en sammenstilling av meningsmålinger utført av parlamentet selv.

En slik ytre-høyreblokk vil bli nesten like stor som sentrum-høyre-blokken EPP, som ifølge målingene ligger an til 180 representanter i det kommende EU-parlamentet.

annonse

Sosialdemokratene og de liberale partiene ligger ifølge målingene at til å ende opp med henholdsvis 149 og 76 representanter i valget på nytt EU-parlament, som finner sted fra 23. til 26. mai.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon