Flere tusen mennesker demonstrerte fredag i sentrum av Tripoli mot krigsherren som har beordret sine styrker til å erobre den libyske hovedstaden. Foto: Hazem Ahmed / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Styrker som kjemper for den FN-støttede regjeringen i Libya, sier de har satt i gang en større offensiv mot krigsherren Khalifa Haftars styrker sør for Tripoli.

Den libyske opprørsgeneralen Haftar og hans mektige LNA-milits innledet 4. april en militæroffensiv for å erobre hovedstaden, der den FN-støttede regjeringen i landet holder til.

Minst 220 mennesker er siden drept og over 1.000 er såret i kampene om Tripoli. Over 25.000 sivile er drevet på flukt fra sine hjem.

annonse

– Vi har satt i gang en ny angrepsfase. Ordren ble gitt tidlig i morges om å rykke fram og vinne terreng, sier Mustafa al-Mejii, talsmann for Tripoli-regjeringen.

Les også: Libya: Militærdiktatur eller langvarig kaos

Luftangrep

Flere luftangrep er utført mot LNA-stillinger, opplyser regjeringens militære talsmann.

Haftar støtter en rivaliserende regjering med base øst i landet og nekter å anerkjenne Tripoli-regjeringen. Vedvarende rakett- og artilleriangrep kunne lørdag høres i flere av hovedstadens bydeler etter flere dager med mindre intense kamper.

annonse

Haftars krigere hevder på sin side at de har tatt kontroll over flere nye stillinger ved fronten i Tripoli.

Gule vester

Fredag protesterte tusenvis av libyere i gule vester mot Haftar i sentrum av Tripoli. I likhet med den FN-støttede regjeringen anklager demonstrantene Frankrike for å gi skjult støtte til Haftars styrker.

Det benekter Frankrike. Ambassaden i Libya tvitrer at Paris «motsetter seg angrepet» på Tripoli og ber alle parter overholde en våpenhvile og delta i fredsforhandlinger.

Demonstrantene i Tripoli bar på portretter av presidentene i Frankrike, Egypt og Saudi-Arabia, som ble lagt på bakken og tråkket på.

– Andre land må slutte og blande seg inn i Libya, sier den 23 år gamle demonstranten Haifa Ferjani.

annonse
Lovord fra Trump

Haftar har mektige allierte i nabolandet Egypt, samt i De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Denne uka snakket Haftar dessuten med USAs president Donald Trump i telefonen.

– Trump anerkjente feltmarskalk Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus fredag.

Les også: Trump hyller libysk krigsherre

Russland og Frankrike har også tidligere hyllet Haftars innsats mot væpnede islamister på slagmarken sør i Libya.

Et britisk resolusjonsutkast i Sikkerhetsrådet, med krav om våpenhvile i Libya, ble torsdag stanset av både USA og Russland.

Den FN-støttede regjeringen i Tripoli utstedte torsdag arrestordre på opprørsgeneralen med henvisning til at han skal ha beordret flyangrep mot sivile områder. Det er også utstedt arrestordre på seks av Haftars nærmeste medarbeidere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon