Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norge topper World Press Freedom Index for 2019 som nå er lagt fram av organisasjonen Reporters Without Borders.

Bak Norge på topp som verdens mest frie land for pressen, følger våre naboland Finland, Sverige, Nederland og Danmark. New Zealand og Jamaica som nummer syv og åtte er de landene utenfor Europa som rager høyest. På bunn ligger Turkmenistan, Nord Korea, Eritrea og Kommunist-Kina.

– Artikkel 100 i Norges 1814-grunnlov utarbeidet grunnlaget for mediefrihet. I dag er mediene frie og journalister er ikke utsatt for sensur eller politisk press. Vold mot journalister og medier er sjeldne, selv om flere tilfeller av rasistisk cyber-trakassering er rapportert. Fredrik Solvang, en kjent offentlig tv-journalist med koreansk opprinnelse, avslørte i desember 2018 at han hadde vært målet for rasistiske fornærmelser. Dette førte andre til å rapportere at de også hadde fått lignende fornærmelser, skriver rapporten om verdens mest frie land for journalister.

Viktig rapport

Reporters Without Borders har publisert sin pressereport årlig siden 2002. Indeksen gir et referansepunkt som er sitert av media over hele verden og brukes av diplomater og internasjonale organisasjoner som FN og Verdensbanken.

Den vurderer 180 land og regioner i henhold til frihetsgraden tilgjengelig for journalister, og gir ifølge Reporters Without Borders et øyeblikksbilde av mediefrihetssituasjonen basert på en evaluering av pluralisme, uavhengighet, kvalitet på lovverket og sikkerhet for journalister i hvert land og region.

Frihetsgraden tilgjengelig for journalister i 180 land og regioner bestemmes ved å samle svar fra eksperter på et spørreskjema. Denne kvalitative analysen kombineres med kvantitative data om misbruk og voldshandlinger mot journalister i den evaluerte perioden. Kriteriene som brukes i spørreskjemaet er pluralisme, mediauavhengighet, mediemiljø og selvsensur, lovverk, gjennomsiktighet og kvaliteten på infrastrukturen som støtter produksjon av nyheter og informasjon.