Andrés Manuel López Obrador har verken fått slutt på praksisen med å bruke soldater mot narkokartellene eller fått ned drapstallene i Mexico. I første kvartal ble det satt ny rekord, og antall drap økte med nesten 10 prosent fra året før. Arkivfoto: Marco Ugarte / AP / NTB scanpix
annonse

Volden i Mexico fortsetter å eskalere, og i første kvartal ble det satt ny drapsrekord i landet: 8.439 mennesker ble drept mellom januar og mars.

Ifølge myndigheten innebærer antall drepte i årets tre første måneder en økning på 9,6 prosent fra samme periode i fjor. 2018 regnes som det voldeligste året i Mexicos historie, med over 33.500 drap. Det er flere enn i noe annet år siden man begynte å føre statistikk i 1997.

Den seneste rekorden motsier påstandene fra landets ferske president Andrés Manuel López Obrador om at det ikke har vært noen økning i antall drap siden han kom til makten i desember.

annonse

Søndag forsvarte presidenten sin beslutning om å opprette en ny nasjonalgarde, som er kjernen i hans kamp mot voldsbølgen som har skylt over Mexico siden regjeringen erklærte krig mot de mektige narkokartellene i 2006. Nasjonalgarden skal ta over politimyndigheten som er delegert til forsvaret.

Siden hæren ble satt inn i kampen mot kartellene, er nesten en kvart million mennesker drept. I tillegg til trefninger mellom kartellene og militæret, har det også vært en rekke sammenstøt mellom konkurrerende karteller, og mange uskyldige er drept i kryssilden.

López Obrador var tidligere sterkt kritisk til å bruke soldater mot kartellene og lovet å få en slutt på praksisen, men han har fortsatt i samme spor etter at han tok over som president.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.