Statsministeren slapp en kort stund unna spørsmål om barna i Syria da hun møtte Byfuglien for å snakke om verdier for byggingen av Norge. Rett etter ble statsministeren likevel konfrontert med spørsmål om hva som skjer med barn av norske IS-krigere.
Publikum som hadde vært tilhørere under selve samtalen, stimlet sammen for å få med seg hva statsministeren og presesen sa.
Statsministeren gjentok beslutningen så langt: At norske barn som har mistet foreldrene, skal få komme hjem så snart det lar seg gjennomføre. Også andre barn kan hentes hjem, men det kan bli aktuelt å skille barna fra foreldre.
– Det er helt umulig å si når de første barna kan komme hjem. Vi vet ikke i dag hvordan vi skal komme inn i disse leirene, og på hvilken måte vi skal få til disse tingene. Dette er blant de tingene vi jobber med. Vi vet ikke hvordan vi skal få barna ut på en sikker måte, sier statsminister Erna Solberg.
Preses Helga Byfuglien gjentok sin tidligere oppfordring til statsministeren om å arbeide for alle norske barn som lever under elendige forhold i interneringsleirer i Syria.
– Jeg registrerer at statsministeren sier at de skal arbeide for de foreldreløse, og jeg har heller ikke hørt at hun har lukket døren for at det også skal skje noe for de andre. Jeg vil oppfordre henne til å tenke at alle barn skal ha den muligheten, sier Byfuglien.
Statsminister Erna Solberg (H) vil hente hjem norske barn som befinner seg i Syria. Hun vil imidlertid ikke hjelpe IS-foreldrene deres tilbake til Norge.
I første rekke er det norske barn som har mistet foreldre som har hatt tilknytning til IS og ikke har noen fast voksenperson å forholde seg til, Solberg vil hjelpe til Norge.
Solberg innrømmer at de ikke har noe mandat til å skille barn fra foreldre for dem som har kjente foreldre, men at da må foreldre i så fall gå med på det.
– Vi konsentrerer oss om de som er foreldreløse i første omgang, og så forsøker vi å få oversikt over alle som er der. Vi må først ha oversikt over om de er norske ved å DNA-teste. Vi kan ikke hente ut barn som skal vise seg å være noen andres barn, og så returnere dem. Dette er en voldsomt vanskelig situasjon, sier Solberg.
Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere anslått at det er om lag 40 barn til sammen med norsk tilknytning i Syria i dag.
18 av dem er gjort rede for, og minst tolv av dem er foreldreløse. Sju av dem er ifølge NRK barn av den drepte svensk-norske IS-krigeren Michael Skråmo, og bestefaren forsøker å få dem tilbake til Sverige. De fem øvrige kan være aktuelle for retur til Norge.
Når man eventuelt går i gang med prosessen med å få hjem de minst fem barna med gjenlevende foreldre, er Solberg opptatt av å sikre at ingen IS-krigere blir med på lasset.
– Vi ser nå på mulighetene for å holde foreldrene utenfor muligheten for familiegjenforening. Fremmedkrigere med bakgrunn fra andre land utgjør en sikkerhetsrisiko for det norske samfunnet. Men vi har en prioritet på de foreldreløse barna. Skulle vi hente ut flere, så må foreldrene samtykke, sier Solberg.
Preses Helga Byfuglien gjentok tirsdag sin tidligere oppfordring til statsministeren om å arbeide for alle norske barn som lever under elendige forhold i interneringsleirer i Syria.
– Jeg registrerer at statsministeren sier at de skal arbeide for de foreldreløse, og jeg har heller ikke hørt at hun har lukket døren for at det også skal skje noe for de andre. Jeg vil oppfordre henne til å tenke at alle barn skal ha den muligheten, sier Byfuglien.
Flere barneorganisasjoner, deriblant UNICEF, mener det vil være problematisk å utsette allerede traumatiserte barn for ytterligere traumer gjennom at de skilles fra foreldrene sine. De mener barna har krav på jevnlig kontakt med sin gjenlevende mor eller far.
Solberg er på sin side opptatt av å tydeliggjøre at barna ikke skal bli noe «frikort» for voksne nordmenn som bevisst har valgt å bryte norsk lov gjennom å slutte seg til IS. Hun mener vi ikke vet nok om de norske IS-mødrene til at de kan hentes til Norge i dag.
– Vi kan ikke late som om kvinner ikke har deltatt aktivt i rekruttering og spredning av propaganda for IS, et av verdens verste terrorregimer. Men vi vet ikke hva de enkelte mødrene har gjort, det må etterforskes av politiet, sier Solberg til NRK.
Hun understreker at saken er komplisert, og at det uansett vil ta lang tid før norske barn av IS-foreldre kommer til landet, ikke minst som følge av sikkerhetssituasjonen i Syria og Irak.
– Vi vil ikke gi sterke forhåpninger om at dette vil gå raskt, og vi kan ikke gi alle svarene nå, sier Solberg
Saken rundt de norske barna av IS-foreldre setter regjeringen i full spagat.
KrF har sagt seg fornøyd med at foreldreløse barn prioriteres i første omgang, men har tidligere slått fast at de ønsker å få alle barn av norske IS-foreldre hjem til Norge. Frp vil på sin side ikke gjøre noe for å hente barna hjem, først og fremst av frykt for at det åpner døra også for foreldrene.
Venstres Abid Raja har en klar melding regjeringspartneren Frp og spesielt den tidligere justisministeren Per-Willy Amundsen.
– Babyer og barn som ikke engang har fått pottetrening ennå, er ikke terrorister og farlige. Retorikken til den avgåtte justisministeren derimot, den stinker det av, sier han i en melding.
Solberg sier imidlertid at regjeringen er enige om at man ikke ønsker barnas foreldre tilbake til Norge.
– Det er en stor bekymring for barna, det er regjeringen enig om. Men vi er også enige om at vi ikke vil at barna skal kunne brukes til at IS-krigere kommer seg til Norge, sier hun til VG.
* PST har anslått at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria. Via mediene er 18 av dem gjort rede for. Samtlige befinner seg i flyktningleiren al-Hol nordøst i landet.
* Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å hente barna hjem til Norge, i første rekke de som er foreldreløse. Det er også åpnet for å hente hjem barna med gjenlevende foreldre i Syria, men da uten foreldrene.
* NRK har tidligere omtalt en jente (2) og gutt (4) som er i al-Hol sammen med sin mor. Hun har bønnfalt myndighetene i Norge om å få henne og barna hjem, fordi gutten skal ha en alvorlig lungesykdom.
* Fem foreldreløse barn mellom 1 og 7 år er gjort rede for av Aftenposten. Foreldrene er ifølge avisen en norsk kvinne (30) og en afrikansk mann (31). Faren skal være død og moren skal være forsvunnet.
* Samme avis har omtalt en mellom 2 og 3 år gammel gutt, som er i al-Hol sammen med sin 26 år gamle mor Aisha Shezadi fra Bærum. Hun sier hun kun har vært hjemmeværende husmor og vil hjem til Norge med sønnen.
* Sju foreldreløse barn mellom 1 og 8 år, som er omtalt både i svenske og norske medier. Faren er den norske statsborgeren og IS-krigeren Michael Skråmo, som i likhet med sin svenske kone er drept. Bestefaren er i Irak og forsøker å få barna tilbake til Sverige.
* To gutter og en jente (alle under ti år), som er gjort rede for av NRK. Barna er født i Norge, men er russiske statsborgere. De befinner seg i al-Hol sammen med sin mor, som kom til Norge som flyktning da hun var barn og dro til Syria med ektemannen og barna i 2016.
* De rundt 20 resterende barna befinner seg på ukjent sted. Det finnes ikke sikker informasjon om disse barna.