Iran og Pakistan har blitt enige om å opprette en felles grensestyrke for å bekjempe terrorgrupper, etter flere dødelige terrorangrep i grensetraktene mellom de to landene.
Den statlige iranske mediekanalen Press TV melder at Irans president Hassan Rouhani og Pakistans statsminister Imran Khan ble enige om detaljene i en avtale mellom de to landene, under et møte den 22. april. Imran Khan var på sitt første offisielle statsbesøk til Irans hovedstad Teheran noen sinne.
– Vi har blitt enige om å styrke sikkerhetssamarbeidet mellom våre to land og våre respektive grensesikkerhets- og etterretningsstyrker, samt å opprette en felles reaksjonsstyrke for å bekjempe terrorisme ved grensen, sa Rouhani under en felles pressekonferanse i etterkant av møtet.
Les også: Menneskerettighetssituasjonen i Iran forverrer seg sterkt
Gammelt problem
Iran har i en årrekke hatt problemer med Pakistan-baserte terrorister som utfører angrep mot iranske tjenestemenn, i grensetraktene mellom de to landene – noe som har skapt politiske gnisninger mellom landenes myndigheter.
Senest i februar i år i provinsen Balutsjistan i sørøst-Iran, drepte Pakistan-baserte terrorister over 40 medlemmer av Den islamske revolusjonsgarden (IRGC), ved å kjøre en bil ladet med eksplosiver inn i en buss.
– Dessverre har vi i løpet av de siste månedene opplevd noen spenninger mellom våre land forårsaket av terrorister i grensetraktene, som oppfører seg barbarisk, sa Rouhani.
På overtid
Iran har lenge anmodet Pakistan om å ta tak i utfordringene rundt Pakistan-baserte terrorister, som opererer fritt i grensetraktene mellom de to landene, og har tidligere tilbudt å opprette en felles militær- og etterretningsoperasjon, for å eliminere dem.
– Vi er glade for at den pakistanske siden nå anerkjenner at grupper som oppfører seg på umenneskelig måte er terrorister, og behandler dem som sådan, konkluderte den iranske presidenten.