Irans president Hassan Rouhani (t.h) tar Pakistans statsminister Imran Khan i hånden under en pressekonferanse i Iran hovedstad Teheran, 22. april 2019. Foto: HO / Iranian Presidency / AFP.

Iran og Pakistan har blitt enige om å opprette en felles grensestyrke for å bekjempe terrorgrupper, etter flere dødelige terrorangrep i grensetraktene mellom de to landene.

annonse

Den statlige iranske mediekanalen Press TV melder at Irans president Hassan Rouhani og Pakistans statsminister Imran Khan ble enige om detaljene i en avtale mellom de to landene, under et møte den 22. april. Imran Khan var på sitt første offisielle statsbesøk til Irans hovedstad Teheran noen sinne.

annonse

– Vi har blitt enige om å styrke sikkerhetssamarbeidet mellom våre to land og våre respektive grensesikkerhets- og etterretningsstyrker, samt å opprette en felles reaksjonsstyrke for å bekjempe terrorisme ved grensen, sa Rouhani under en felles pressekonferanse i etterkant av møtet.

Les også: Menneskerettighetssituasjonen i Iran forverrer seg sterkt

Gammelt problem

annonse
annonse

Iran har i en årrekke hatt problemer med Pakistan-baserte terrorister som utfører angrep mot iranske tjenestemenn, i grensetraktene mellom de to landene – noe som har skapt politiske gnisninger mellom landenes myndigheter.

Senest i februar i år i provinsen Balutsjistan i sørøst-Iran, drepte Pakistan-baserte terrorister over 40 medlemmer av Den islamske revolusjonsgarden (IRGC), ved å kjøre en bil ladet med eksplosiver inn i en buss.

– Dessverre har vi i løpet av de siste månedene opplevd noen spenninger mellom våre land forårsaket av terrorister i grensetraktene, som oppfører seg barbarisk, sa Rouhani.

På overtid

Iran har lenge anmodet Pakistan om å ta tak i utfordringene rundt Pakistan-baserte terrorister, som opererer fritt i grensetraktene mellom de to landene, og har tidligere tilbudt å opprette en felles militær- og etterretningsoperasjon, for å eliminere dem.

– Vi er glade for at den pakistanske siden nå anerkjenner at grupper som oppfører seg på umenneskelig måte er terrorister, og behandler dem som sådan, konkluderte den iranske presidenten.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.