321 mennesker, blant dem minst 45 barn, ble drept i terroraksjonene mot kirker og hoteller i Sri Lankas hovedstad Colombo 1. påskedag. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Den ytterliggående islamistgruppa IS hevder å stå bak terrorangrepene som kostet minst 321 mennesker livet på Sri Lanka.

IS hevder dette i en kunngjøring som er lagt ut på propagandanettstedet Amaq, men legger ikke fram beviser for at påstanden er riktig.

Tirsdag kveld publiserte Amaq et fotografi av mannen som srilankiske myndigheter ifølge AP har identifisert som en av lederne for terrorangrepene. De la også ut de angivelige dekknavnene på selvmordsbomberne, men uten å oppgi nasjonalitet.

annonse

– De som utførte angrepet der målet var medlemmer av den USA-ledede koalisjonen og kristne på Sri Lanka i forgårs, er krigere fra Den islamske staten, het det i den første kunngjøringen fra IS.

Myndighetene har anklaget den militante islamistgruppa NTJ, som hører til på Sri Lanka, for å stå bak angrepet. Gruppas leder er identifisert som Mohammed Zahran eller Zahran Hashmi, som ble kjent for tre år siden for sine flammende taler på internett.

Det er ikke kjent at IS tidligere har vært aktive på Sri Lanka, eller at lokale islamistgrupper i landet har bånd til islamistgruppa. Myndighetene har tidligere anslått at et 30-tall srilankere hadde reist til Syria og sluttet seg til IS, men det er ikke kjent om de har returnert til hjemlandet.

annonse

IS tar rutinemessig på seg skylden for terroraksjoner verden over, men eksperter stiller til tider spørsmål ved om kunngjøringene stemmer.

– IS-tilhengere feirer alt, uansett om det er IS eller ikke. De fryder seg når Vesten, kristne eller jøder blir angrepet, sier Amarnath Amarasingam, som selv er fra Sri Lanka og er tilknyttet tankesmia Institute for Strategic Dialogue (ISD).

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse