Emmanuel Macron. Foto: Christophe Petit Tesson / Pool / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Frankrikes president Emmanuel Macron vil angivelig legge ned eliteskolen ENA og senke skattene for middelklassen for å blidgjøre «de gule vestene».

Torsdag skal Macron presentere en reformplan som et svar på «vestenes» protester.

Planen skulle egentlig vært offentliggjort 15 april. Men dette var dagen da det brøt ut brann i Notre-Dame-katedralen i Paris. En tale der Macron beskrev reformene, ble derfor aldri kringkastet.

annonse

Manuskriptet til talen ble imidlertid lekket til mediene. Derfor er mye av innholdet i reformplanen allerede kjent.

Kamp mot skattefusk

Macron ønsker å kutte skattene for middelklassen – en reform som angivelig skal finansieres ved å slå ned på skatteunndragelse.

I tillegg ønsker å han å legge ned eliteskolen École nationale d’administration (ENA). Svært mange ledere i fransk politikk, byråkrati og næringsliv har bakgrunn fra ENA.

annonse

Macron lover angivelig ikke omgjøring av tidligere skattekutt for høytlønte. Men spørsmålet skal vurderes på nytt i 2020.

Møter mediene

Reformene skal presenteres på en pressekonferanse torsdag. Dette blir den første omfattende pressekonferansen Macron holder for franske medier i Frankrike etter at han ble president, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Macron er kjent for å foretrekke sosiale medier, og avisa Le Parisien beskriver pressekonferansen som en «ny øvelse» for den 41 år gamle presidenten.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon