Norsk-tamiler på påskeferie på Sri Lanka er engstelige for flere bomber i hovedstaden Colombo når de skal reise tilbake til Norge.
Tirsdag var 321 personer meldt døde og over 500 skadd etter at sju selvmordsbombere gikk til angrep på tre kirker og tre hoteller på Sri Lanka 1. påskedag. Over 8.000 srilankere har bosatt seg i Norge, og mange er berørt av angrepene.
Pater Jeyanthan Pachchek, som er prest for tamilske katolikker i Bergen og Stavanger, forteller om tunge dager for mange av sine landsmenn etter angrepene. Mange hadde reist fra Norge til Sri Lanka i anledning påsken. Ettersom de fleste kommer fra den nordlige delen av øya, skal ingen av dem være direkte berørt av angrepene. Ubekreftede meldinger om flere udetonerte bomber har imidlertid ført til engstelse for å gjøre den nødvendige reisen om hovedstaden Colombo for å fly tilbake til Norge.
– Mange er på påskeferie noen dager til, men er i sjokk etter angrepene og preget av en slags panikk etter at det er funnet udetonerte bomber i etterkant, sier Pachchek til NTB.
Mange har henvendt seg til den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas med ønske om å hjelpe etter angrepene på Sri Lanka.
– Vi arbeider med å arrangere en minnemarkering for ofre og etterlatte som vil bli holdt i slutten av denne uka, sier fagsjef Alexander Golding i Caritas til NTB.
Han sier markeringen vil skje i samarbeid med Oslo Katolske Bispedømme (OKB), men at både muslimer, buddhister og andre kirkesamfunn vil bli invitert inn for å delta.
Bispedømmet opplyste tirsdag ettermiddag at det fredag kveld vil bli holdt en egen rekviemmesse i den katolske kirken på Bredtvet i Oslo for ofrene etter terrorangrepene. Biskop Bernt Eidsvig skal holde messen.
Caritas startet tirsdag en innsamlingsaksjon på Facebook til dem som er etterlatt etter angrepene. Pengene så ut til å strømme inn etter kort tid.
– Vi har fått flere henvendelser fra folk i Norge som har lyst til å bidra på en eller annen måte. Mange vil vise sin støtte og sympati med ofrene. Caritas har lenge drevet interreligiøst fredsarbeid med Sri Lanka og vil fortsette dette arbeidet. På dette området har jo Norge også en lang historie, sier Alexander Golding.
Mange ferierende pakker koffertene og drar fra Sri Lanka etter søndagens terrorangrep. Også norske turister er på vei hjem.
Terrorangrepene 1. påskedag, som til nå har krevd over 320 menneskeliv, kan dermed bli et hardt slag for Sri Lankas viktige turistnæring.
For nordmenn er ikke Sri Lanka et veldig stort reisemål, men de siste årene har det vært et oppsving, særlig etter at landet ble kåret til toppdestinasjon av Lonely Planet, får NTB opplyst hos Ving.
Ving er blant de største norske turoperatørene til Sri Lanka og hadde 16 gjester på øya da bombene smalt.
– Vi har vært i kontakt med alle. De fleste er på vei hjem eller skal dra hjem denne uka, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff til NTB.
Les også: Sri Lanka: – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep på New Zealand
Selskapet har ikke kansellert noen turer, men har besluttet at alle som har bestilt reise til Sri Lanka, vil få fri avbestilling eller ombooking fram til 30. april.
Etter pakkereiseloven har man rett til å heve kjøpet og kreve pengene tilbake dersom Utenriksdepartementets reiseråd blir endret. På grunn av den uklare situasjonen fraråder UD nå reiser til eller opphold på Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige.
– Vi følger UDs reiseråd og anbefaler våre medlemmer å gjøre det, sier leder av Virke Reiseliv, Astrid Bergmål.
Både Apollo og TUI hadde to nordmenn hver på Sri Lanka i påsken.
– Vi sørget for at begge kom hjem tidligere. Vi følger alltid UDs reiseråd, opplyser kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI.
Apollos to gjester skal etter planen reise hjem onsdag.
– Vi prøver nå å se om vi kan få dem hjem tidligere, sier markedssjef Tonje Løkaas Fossum. Apollo har også blokkert turer til Sri Lanka på sine nettsider og vil ta kontakt med dem som allerede har bestilt, for å tilby turer til andre reisemål.
TUI har ikke kansellert noen turer, men har heller ingen bestillinger før i juni.
– Vi må bare følge med på utviklingen og se hva som skjer, sier Aspengren.
Også flyselskapet Emirates, som flyr nordmenn til Sri Lanka via Dubai, tilbyr passasjerer gratis avbestilling og ombooking etter søndagens angrep.
Tirsdag var den internasjonale flyplassen i Colombo full av nervøse turister som ville hjem, skriver nyhetsbyrået AFP. Alle ut- og innganger er voktet av tungt bevæpnede soldater.
Også hotellene langs den berømte stranden i hovedstaden har satt inn ekstra vakthold, mens srilankiske reisebyråer melder om mange avbestillinger.
Men ikke alle kommer seg av gårde. Den tyske læreren Martin Ewest ankom øya for to dager siden sammen med sin kone og tolv år gamle datter.
– Vi ønsker å dra så fort som mulig. Men ambassaden kan ikke hjelpe fordi de har ferie, flyselskapet sier de ikke kan gjøre noe, og hotellet vårt har ikke tilbudt oss noe hjelp, sier han til AFP
I Sverige og Danmark er interessen for Sri Lanka langt større enn i Norge. Der har flere turoperatører satt opp direkte charterturer.
I påsken var rundt 700 dansker på ferie på Sri Lanka. Trass i at også danske myndigheter har utstedt et reiseråd, har bare et fåtall valgt å dra hjem tidligere enn planlagt, opplyser leder for Dansk Rejsebureau Forening, Lars Thykier.
– De danske turistene har generelt sett tatt ting med ro, og mange har vært på steder der de ikke har merket noen ting, så de reiser hjem som planlagt. Det har på ingen måte vært snakk om noen evakuering, sier Thykier.