Dimitra Silva (nummer fire fra venstre, kledd i blått) mistet sin 13 år gamle bror og besteforeldrene sine bombeangrepet mot kirken i Negombo. Foto: Gemunu Amarasinghe / AP / NTB scanpix

Sri Lanka våknet tirsdag til nasjonal sørgedag, men også til unntakstilstand, stengte sosiale medier og utvidede fullmakter til militæret etter påskens terror.

Tirsdag morgen klokken 8.30, nøyaktig 48 timer etter at de første bombene gikk av, ble det holdt tre minutters stillhet over hele Sri Lanka. Flaggene vaiet på halv stang for å minnes de drepte i terrorangrepene første påskedag.

Regjeringen har erklært nasjonal sørgedag tirsdag. Utenfor St. Anthonys kirke i Colombo, der en av de første bombene ble detonert, kjempet folk for å holde tilbake tårene mens de æret de drepte. Da tre minutter med stillhet var over, begynte flere å be.

Tirsdag morgen opplyser politiet at tallet på drepte er steget til 310.

Unntakstilstand

Sent kvelden i forveien undertegnet president Maithripala Sirisena erklæringen om unntakstilstand etter bombeangrepene dagen før. Militæret og politiet er gitt svært vidtrekkende fullmakter, på linje med det de hadde under borgerkrigen som tok slutt i 2009.

Statsminister Ranil Wickremesinghe sier han frykter at angrepene kan føre til ustabilitet i landet.

– Derfor utstyrer vi nå landets forsvar med alle nødvendige fullmakter i oppklaringsarbeidet og for å skape sikkerhet, sier Wickremesinghe.

Natt til tirsdag var det igjen portforbud i hele landet. I hovedstaden Colombo er tungt bevæpnede soldater utkommandert for å patruljere i gatene.

Nettrestriksjoner

Myndighetenes kontrolltiltak omfatter også den virtuelle delen av folks hverdag, og en rekke sosiale medier er stengt. Det har blant annet blitt begrunnet med et ønske om å hindre spredning av uriktig informasjon og hatefulle ytringer. Motstandere påpeker på sin side at restriksjonene også vil hindre flyten av viktige nyheter og informasjon. Stengingen kan også få motsatt effekt av det som er intensjonen.

– Landsdekkende restriksjoner på nettet fører til at feilinformasjon sprer seg raskere fordi kilder til korrekt informasjon forsvinner fra nettet. Det åpner for at andre kan utnytte situasjonen til politisk eller økonomisk vinning, sier NetBlocks, en organisasjonen for digitale rettigheter og datasikkerhet.

Også i 2018 stengte Sri Lanka tilgangen til sosiale medier i etterkant av et voldsutbrudd. Sjefen for en tankesmie for menneskerettigheter er bekymret for at myndigheten har sagt stengingen vil vare fram til etterforskningen er avsluttet.

– Vi har alle en viss sympati når det gjelder terrorangrep, men hva om det var snakk om demokratiprotester i Iran? Hvem bestemmer hva som er en krise, spør Amy Lehr.

Ved å stenge Facebook, får folk heller ikke brukt det som en kanal for å kommunisere med venner og familie eller markere at de er i sikkerhet etter angrepene.

Kirker og hoteller

Minst 310 mennesker ble drept og flere hundre såret i et koordinert selvmordsangrep mot kirker og hoteller flere steder på Sri Lanka om morgenen første påskedag. Så langt er 31 utlendinger identifisert blant de drepte, inkludert tre danske barn. Det er ikke meldt om norske ofre etter angrepet.

Tre kirker og tre luksushoteller var hovedmålene. Et mindre hotell ble rammet av en mindre eksplosjon senere på dagen, og en person sprengte seg selv da politiet kom for å ransake et hus i hovedstaden. Tre politifolk ble drept i den siste eksplosjonen.

Islamistgruppe

Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) står bak. Hittil er 40 personer pågrepet. En del av etterforskningen vil være å undersøke om gjerningsmennene fikk internasjonal hjelp.

Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at NTJ planla angrep på kirker, ifølge flere medier. Etterforskningen skal også se på om etterretnings- og sikkerhetstjenestene varslet godt nok om faren for et nært forestående angrep.

Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren

Katolske norsktamiler møttes til sorgtunge påskemesser i Norge, få timer etter terrorangrepet på Sri Lanka som krevde 290 liv.

– Jeg vil kondolere til dere alle, og mine bønner går til dere, mine brødre og søstre, sa kapellan Padre Jeyanthan Pachchek under søndagens messe, ifølge Stavanger Aftenblad.

Kapellanen sier at den gledesfylte påsketiden ble fylt med sinne, sjokk og forvirring for katolske tamiler i Stavanger, legger han til.

– Vi har aldri hørt om religiøse sammenstøt for dette. Det pleide å være konflikter knyttet til språk. Dette er ikke bare et sammenstøt mellom religioner, men terror. Det er dypt sjokkerende, sier han til avisen.

Dødelig terror

Minst 290 mennesker ble drept i de koordinerte angrepene 1. påskedag på Sri Lanka. Tre kirker og tre luksushoteller var hovedmålene. Et mindre hotell ble rammet av en mindre eksplosjon senere på dagen, og en person sprengte seg selv da politiet kom for å ransake et hus i hovedstaden. Tre politifolk ble drept i den siste eksplosjonen.

Rundt 500 ble såret. Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.

I Oslo fylte katolske norsktamiler St. Johannes Apostel og Evangelist-menigheten på Bredtvet i Oslo.

– Vi tror verdenssamfunnet vil stå sammen og finne ut hvem som har gjort dette. Vi må stå sammen og finne en løsning. Det er Jesu oppstandelsesdag, det er en festdag for katolikker, og akkurat denne dagen har noen valgt å utføre et terrorangrep. Vi kommer til å minnes dette hver eneste påskedag framover, sier leder for tamilsk sjelesorg ved menigheten, Anton Amarapala, til Vårt Land.

Alle srilankere

Det er rundt 1.000 katolske norsktamiler i Oslo-området. Det er foreløpig ukjent om noen av dem har mistet noen nære, men mange norsktamiler har et forhold til bydelene og kirkene som er rammet av terroren.

– Vi vet ikke om noen har slektninger som er rammet, men mange har bodd i disse områdene, sier Amarapala.

Atputharajah Gnanapragasam, som er kapellan og leder de tamilske gudstjenestene ved menigheten, sier terroren er en tragedie for alle srilankere, enten de er singalesere eller tamiler, uavhengig av trosretning.

– Dette er en veldig trist og grusom begivenhet. Det burde aldri skjedd. Men det kan også styrke troen blant de kristne på Sri Lanka, sier han.

Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren

Terrorangrepene mot kirker på Sri Lanka er groteske og sjokkerende, sier den muslimske fellesorganisasjonen Muslimsk Dialognettverk (MDN) i Norge.

– Nok en gang er vi vitne til at Guds hus blir angrepet. Det er helt grotesk og sjokkerende at kirker og andre «myke» mål blir angrepet, sier leder Senaid Kobilica i MDN, ifølge Vårt Land.

Minst 290 mennesker ble drept i de koordinerte angrepene 1. påskedag på Sri Lanka, hvor tre kirker og tre hoteller var hovedmål. Rundt 500 ble såret. Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.

– Våre tanker går til dem som har mistet livet og deres pårørende. Vi håper og ber om at krefter og hjerner bak slike angrep tar til fornuft og setter menneskeliv over sine personlige og politiske agendaer, sier han.

MDN består av de fem moskeene som brøt med Islamsk Råd Norge (IRN).

Fakta om angrepene på Sri Lanka

* Ved 7-tiden 1. påskedag kom de første meldingene om angrepene på Sri Lanka.

* Tre kirker, St. Anthony’s Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirken i Negombo og Zion-kirken i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Gard og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.

* I alt sju selvmordsbombere sto bak de seks angrepene.

* Senere søndag skjedde det to mindre eksplosjoner, den ene mot et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, og den andre i bolig i en forstad til Colombo. I tillegg ble en hjemmelaget rørbombe uskadeliggjort i nærheten av flyplassen sent søndag. Mandag eksploderte tre bomber i en varebil parkert ved St. Anthony’s Shrine. Ingen ble såret.

* Minst 40 personer er pågrepet så langt.

* Tirsdag morgen ble tallet på drepte justert opp til 310. I tillegg er rundt 500 såret.

* 31 utlendinger er identifisert blant de drepte, ytterligere 14 er savnet. Blant de drepte er minst åtte briter, åtte indere, fire amerikanere, tre dansker, to australiere, to spanjoler, to kinesere, to tyrkere og to sveitsere, i tillegg til statsborgere fra Japan, Nederland og Portugal.

* Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.

* Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at NTJ planla angrep på kirker, ifølge flere medier.

* Interpol har sendt et team som skal bistå i etterforskningen.

* Srilankiske myndigheter har varslet at det blir innført unntakstilstand fra midnatt mandag. I tillegg blir det portforbud fra klokken 20 mandag til klokken 4 tirsdag morgen.

* Sosiale medier som Facebook, WhatsApp og Instagram er tidvis blitt blokkert av myndighetene for å hindre spredning av rykter og uriktig informasjon.