Sikkerhetskamera på toppen av J. Edgar Hoover FBI Bygningen i Washington, USA, 10. mars 2019. REUTERS/Mary F. Calvert
annonse
annonse

Når selveste New York Times innser muligheten for at utro tjenere i FBI og det amerikanske Justisdepartementet kan ha forsøkt å få fjernet Donald Trump på ulovlig vis, må man kunne si at Deep state er i «deep shit».

Imens kan Dagbladet avsløre at den amerikanske presidenten har begått en tastefeil i sin Twittermelding om terrorangrepene på Sri Lanka.

New York Times sier følgende om det 35 sider lange dokumentet, bedre kjent som «the Christopher Steele dossier,» bestilt og betalt av Hillary:

annonse

«Det 35 sider lange dokumentet, krydret med fortellinger om prostituerte og spioner, skisserte en hårreisende historie for mer enn to år siden. Russisk etterretning hadde brukt bestikkelser og utpressing for å prøve å gjøre Donald J. Trump til en kilde og alliert, sto det, og Kremlin brukte folk i Trumps valgkampanje praktisk talt som agenter».

Ingressen beskriver viktige deler av kjernen i del 2 av Mueller-rapporten som kom ut i forrige uke

Christopher Steele trodde ikke på egen rapport

annonse

Det mest oppsiktsvekkende i New York Times’ artikkel er at Christopher Steele selv skal ha gjort det klart at dokumentet besto av uverifisert etterretning han hadde mottatt av russiske kilder. FBI skal ha funnet en av hans russiske kilder og avhørt denne. I etterkant mistenkte de kilden for å ha lagt til egne tolkninger i overlevering av informasjon fra sine kilder. Hvordan Christopher Steeles rapport endte opp full av tvilsomme og overdrevne detaljer, er allikevel usikkert ifølge New York Times.

Russisk desinformasjon?

Christopher Steele utelukker ikke at opplysninger han har mottatt og nedtegnet i sin rapport kan være desinformasjon, plantet av russisk etterretning. Hvis det er tilfelle, må man undres om russerne virkelig var ute etter å skade Hillarys kandidatur, og om de heller ønsket å skade Trump. Et annet spørsmål som melder seg er hvorfor de da har plantet falsk informasjon som ville ha vært enkelt for FBI å sjekke? Svaret på et sånt spørsmål kan ligge i at russerne visste alt om de utro tjenernes blodtørst mot Trump, og at agnet derfor ville bli slukt uansett. Det kan ha vært ønske om å skape splittelse og destabilisere det amerikanske demokratiet som lå til grunn fra Russlands side.

De store spørsmålene

Mueller selv synes å ha gjort klart at utro tjenere i FBI og de andre involverte visste at Christopher Steeles rapport bestod av store deler uverifisert og oppdiktet informasjon, innhentet fra russiske agenter. Den videre etterforskningen skal nå finne svar på om rapporten allikevel er brukt som grunnlag for søknad om tillatelse til å spionere på Trump og ødelegge hans kandidatur. Som kjent er det et lovbrudd å bruke uverifisert informasjon som grunnlag for å spionere på enhver amerikansk borger.

Les også: Warren krever Trump stilt for riksrett

annonse

Det siste avgjørende spørsmålet er om rapporten også er brukt i et forsøk på å ødelegge Trumps presidentembete, og om ikke bare Hillary, utro tjenere i FBI og justisdepartementet var involvert, men hvorvidt Obama og hans administrasjon hadde en finger med i spillet.  

Imens i kvalitetsjournalistikkens hjemland, Norge

Mens den største politiske skandalen i amerikansk historie er i ferd med å rulles opp, har Dagbladet vært forutseende nok til å avsløre at Donald Trump har begått en tastefeil i sin Tweet om terroren på Sri Lanka, noe som blir mottatt med forferdelse av mange av deres lesere. Fremtiden vil vise om også Dagbladet og andre hovedstrømsmedier er i «deep shit».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon