De gule paraplyene ble kjennetegnet til demokratibevegelsen, som også gikk under navnet Occupy Central etter en bydel på Hongkong-øya. Her holder lederne Eason Chung (til venstre), Raphael Wong, Tommy Cheung, Lee Wing-tat, Chan Kin-man, Benny Tai, Chu Yiu-ming, Tanya Chan og Shiu Ka-chun et banner med tekstens «Elvens strøm endres aldri» før de gikk inn i retten for å motta dommen. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

To fremtredende ledere for demokratibevegelsen i Hongkong er dømt til 16 måneder i fengsel for å ha ledet demonstrasjoner i storbyen i 2014.

Sosiologiprofessor Chan Kin-man (60) og jussprofessor Benny Tai (54) ble begge dømt i West Kowloon tingrett onsdag formiddag. De to var sammen med sju andre funnet skyldige i å ha inngått kriminelt forbund.

En av de andre dømte fikk en betinget dom på 16 måneders fengsel. Fire andre ble dømt til åtte måneder i fengsel, men for to av dem ble dommene gjort betinget. Straffeutmålingen er utsatt for den siste av de ni. Det er foreløpig ikke klart om noen av dem vil anke.

annonse

Protestene til den såkalte Paraplybevegelsen i 2014 varte i 79 dager. På enkelte dager kom opptil 100.000 mennesker til gatene i protest mot valgendringer som ville gi det kinesiske kommunistpartiet økt innflytelse over hvem som skulle styre i byen.

Hongkong har vært en del av Kina siden det tidligere britiske territoriet ble levert tilbake i 1997. Byen har status som «spesielt administrativt område» med delvis selvstyre, men forholdet og maktbalansen mellom Hongkong og Kina har vært kimen til politisk uenighet både internt i Hongkong og vis-à-vis regjeringen i Beijing.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon