Yatenga-provinsen er rikt på mineraler og derfor er det mange som ønsker å ta kontrollen over området. Her fra en primitiv gullgruve i Kalsaka. Photo by Environmental Images/Universal Images Group/REX

Myndighetene er i ferd med å miste kontrollen over mesteparten av de østlige områdene i Burkina Faso.

Lokale militser som har gjort opprør mot myndighetene støttes av vestafrikanske ekstremistgrupper. De er i ferd med å innføre strenge islamske lover over hele området. Regionen har rike forekomster av naturresurser, deriblant gull.

– De kontrollerer hele området. Mennene kjører rundt på store motorsykler og har våpen, sier en lokal kilde i Bartiébougou i Yatenga-provinsen til The Guardian.

– De har minelagt hele området. Hvis militæret kommer, sier de til folket her at de skal angripe dem. Hæren prøver ikke lenger å komme hit.

Alle nyankomne blir nøye sjekket, de starter med å kontrollere pannen for å se etter merke etter beret, et klart tegn på at man er soldat og derfor spion.

Les også: Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria

Relativt fredelig

Sammenlignet med nabolandene var Burkina Faso inntil nylig et relativt fredelig land. Men de siste to årene har dette endret seg, og store områder kontrolleres nå av islamistiske opprørsgrupper. Antall sivile dødsfall har steget med 7000 % på et år.

De væpnede gruppene er støttet av terroristgrupper, men det er også et element av et folkeopprør mot myndighetene, som tar verdifulle områder uten å kompensere befolkningen. Men islamistene er i ferd med å ta over kontrollen. Det handler om grupper som Ansarul Islam, alliert med ISGS (Islamic State in Greater Sahel) og al-Quiada tilknyttede Nusrat al-Islam.

En amerikansk offiser frykter at opprøret vil spre seg til Ghana, Togo og Benin, og at hele Vest-Afrika kan bli destabilisert.

Alkohol, sigaretter og musikk er forbudt. Hvis man blir tatt for røyking tre ganger blir man drept.

– De har forbudt prostitusjon i gruvene – de kutter strupen av de. De dreper noen hver måned omtrent, alltid folk som har fått en advarsel først. Bortsett fra de prostituerte. De får ingen advarsel, de blir bare drept, forteller den lokale kilden.

Skoler er forbudt. Foreløpig får de kristne, som utgjør en tredjedel av befolkningen, være i fred.

Humanitær krise

Den humanitære situasjonen er svært alvorlig, 1,2 millioner mennesker trenger hjelp og 100.000 har flyktet.

Ifølge Human Rights Watch er faktisk landets sikkerhetsstyrker ansvarlige for tre ganger så mange drap som islamistene. Særlig går det utover fulani, et gjeterfolk som myndighetene mener står bak terrorisme og drap. Det er beskrivelser av summariske henrettelser, og at sikkerhetsstyrkene dreper folk som sover.

Den lokale kilden bekrefter overfor The Guardian:

– Folk lever i en permanent panikktilstand. Vi er mest redde for hæren – vi vet at når de kommer vil de drepe alle. Alle er mistenkte. Selv små barn.