Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Norwegian er enige med Boeing om å utsette leveringen av 14 fly av typen 737 MAX. Norwegian sparer i tillegg flere milliarder dollar på å utsette Airbus-kjøp.

Det opplyste selskapet i to børsmeldinger onsdag kveld.

Avtalene er inngått mellom Norwegians datterselskap Arctic Aviation Assets DAC og de to flyprodusentene. Selskapet er basert i Irland og forvalter Norwegians flypark.

annonse

De 14 Boeing-flyene skulle opprinnelig leveres i 2020 og 2021. Avtalen med Airbus innebærer endringer i leveranser av flytypene A320neo og A321LR, men antallet fly er ikke oppgitt.

Reduserer utgiftene

Norwegian opplyser at selskapet får redusert kapitalutgiftene som følge av Airbus-avtalen. Det dreier seg om 670 millioner dollar (rundt 6 milliarder kroner) i 2019 og 2020, samt 2,4 milliarder dollar (drøyt 20 milliarder kroner) i løpet av de neste fem årene.

For 2019 og 2020 ventes restruktureringen og utsettelsene med Boeing og Airbus å redusere kapitalutgiftene med 2,1 milliarder dollar, eller over 18 milliarder kroner.

– Restruktureringen er i tråd med selskapets strategi om å omdanne det som er bygget opp over de siste årene, til kapital, og det endrede fokuset fra vekst til lønnsomhet, skriver Norwegian i børsmeldingen.

annonse
MAX-flyene på bakken

Tidligere i april ble det kjent at Norwegian utsetter Airbus-bestillinger for nesten 5 milliarder kroner som en del av jobben med å kutte kostnader, og en tilsvarende avtale med Boeing ble inngått i februar.

Norwegian er blant dem som har måttet sette sine alle Boeing 737 MAX-fly på bakken etter at flytypen har vært involvert i to ulykker på under et halvt år, først da et Lion Air-fly styrtet i Indonesia og så da et Ethiopian Airlines-fly styrtet i Etiopia.

Norwegian legger fram tall for første kvartal i 2019 torsdag morgen. Den kraftige veksten i Norwegian de siste årene har gått ut over den finansielle situasjonen, og selskapet gjennomførte tidligere i år en emisjon. I forkant av dette hadde flere analytikere ventet at flyselskapet innen kort tid ville slite med å overholde betingelsene for flere av sine lån.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon