Sylo Taraku, forfatter og rådgiver i Agenda, sier norske myndigheter må gjøre det de kan for at IS-foreldre returnerer til Norge. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix
annonse
annonse

Sikkerhetsekspert Atle Mesøy mener faren ved å hente hjem norske IS-foreldre er overdrevet. Agenda-rådgiver Sylo Taraku sier det er å bagatellisere terrorfaren.

– Vi snakker om ekstremister som ikke bare støtter IS, men som også fysisk har sluttet seg til verdens farligste organisasjon. Da holder det ikke å si at det statistisk sett er en liten fare for at de vil begå et terrorangrep, sier Taraku til Klassekampen.

Mesøy i organisasjonen U-Turn, som bistår kommuner som har ansvar for hjemvendte fremmedkrigere, sa onsdag til avisen at trusselen er overdrevet.

annonse

Eksperten viste til en studie utført av terrorforsker Thomas Hegghammer, som viser at 1 av 360 hjemvendte IS-krigere utgjorde en terrorfare. Over 3.000 har fremmedkrigere har returnert til Europa. Av dem har tidligere fremmedkrigere stått bak seks angrep eller planlagte angrep i europeiske land.

– Å snakke om rehabilitering er å starte i feil ende. Først må IS-krigerne stå til ansvar for sine handlinger under en lokal eller internasjonal domstol, mener Taraku.

Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å hente hjem foreldreløse norske barn av IS-krigere i Syria, men sier Norge ikke har mandat til å skille barn og foreldre, i de tilfellene der foreldrene fortsatt er sammen med barna sine.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon