Fra Boston University. Foto: AP Photo/Steven Senne

En kvinnelig, amerikansk professor i den såkalte kunnskapen «hvithet» refset nylig de som våger å behandle mennesker av ulik etnisitet likt. 

annonse

Under en nylig forelesning i såkalt «hvithet» titulert «Hva innebærer det å være hvit?» ved Boston University sa professor Robin DiAngelo at mennesker som behandler andre som individer, uten tanke for deres hudfarge, er «farlige». Hun mener også at mennesker som sier de har lært å behandle alle likt, fornekter svarte menneskers virkelighet. Dette rapporterer Pluralist.

Professor DiAngelo mener nemlig at det ikke er mulig for noen å behandle alle etnisiteter likt.

– Dine foreldre kan lære deg å gjøre det, men du gjør det ikke, du kan ikke gjøre det, det finnes ingen menneskelig objektivitet. 

Les også: Det finnes ikke «hvite privilegier» – bare bortskjemte oljebarn som sutrer for mye

«Kunnskapsmangel»

Mennesker som mener de er fargeblinde avslører sin egen kunnskapsmangel, mener professoren. 

– Denne personen forstår ikke grunnleggende sosialisering. Denne personen forstår ikke kultur. Denne personen er ikke selvbevisst.

Videre sa hun at hun gjerne «skulle ha vært litt mindre hvit», noe som for hennes vedkommende betyr å være mindre «undertrykkende, ubevisst, defensiv, kunnskapsløs og arrogant».

Definisjon

Professoren mener også at den tradisjonelle definisjonen på rasisme, som handler om å bevisst mislike mennesker basert på etnisitet, fungerer som beskyttelse for den «ekte» rasismen. Den virkelige, rasistiske trusselen mener DiAngelo man finner i den angivelige «systematiske rasismen», i media, utdanningssystemet, økonomien og rettsvesenet. 

Hun tok også opp feminisme under forelesningen, og hevdet at USA er fullt av sjåvinisme. At menn oftere ønsker å være politikere, direktører og politibetjenter ser hun nemlig som et uttrykk for sexisme.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.