Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tre av ti barn født i 2018 har en innvandrer som mor, selv om det er stadig mindre som skiller fødselsratene til innvandrerkvinner og norske kvinner.

annonse

29 prosent av de 55.000 barna som ble født i Norge i fjor, har innvandrermor, skriver Dagens Næringsliv og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette til tross for at innvandrerkvinner har en fødselsrate på 1,87 per kvinne, mot 1,56 i den øvrige kvinnelige befolkningen.

– Det er overraskende at en så stor andel av barna ble født av innvandrerkvinner, fordi forskjellen mellom fruktbarheten til kvinner med og uten innvandrerbakgrunn er lavere enn på lenge, sier seniorforsker Astri Syse i SSB.

Syse sier at en av grunnene til at andelen barn født av innvandrerkvinner har økt, er at det er flere innvandrerkvinner som er i fruktbar alder.

SSB definerer en innvandrer som en person som er født utenfor Norge, men som senere har flyttet hit. Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, sier utviklingen er negativ.

– Både fordi nordmenn føder færre barn og fordi barnefattigdommen blant innvandrerfamilier øker. For å opprettholde befolkningsgrunnlaget, bør nordmenn føde flere barn, sier han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.