Belgiske ungdommer demonstrerer for klimaet utenfor sentralstasjonen i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

De grønne fosser fram foran valget til nasjonalforsamling i Belgia. I hovedstaden Brussel er de nå størst.

annonse

Det belgiske partilandskapet er notorisk vanskelig å få oversikt over. Nederlandsktalende Flandern og fransktalende Vallonia har hvert sitt sett med partier, og i Brussel deltar partier fra begge regioner.

Men én ting er klart: De grønne partiene ligger an til å gjøre et brakvalg.

I en måling utført av Kantar for flere belgiske medier, får det fransktalende grønne partiet Ecolo en oppslutning på hele 21,5 prosent i hovedstadsregionen. Ecolo ligger dermed an til å bli største parti i Brussel – dobbelt så stort som i forrige valg i 2014.

I Vallonia er det fortsatt sosialistpartiet PS som er størst. Men Ecolo ligger hakk i hæl og får 22,0 prosent på gallupen, opp fra bare 8,2 prosent i valget i 2014.

Den flamske motparten Groen ligger på tredjeplass i Flandern med en oppslutning på 14,6 prosent. Groen fikk 8,6 prosent av stemmene i 2014.

De grønnes framgang kommer etter en periode med massive klimademonstrasjoner i Belgia. Inspirert av svenske Greta Thunberg har titusener av belgiske skoleelever gått i demonstrasjonstog med krav om skjerpede klimatiltak.

Valget går av stabelen 26. mai.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.