Barn på et barnehjem i Salhiya i Irak. På dette barnehjemmet bor det blant annet barn av IS-krigere. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Yazidi-kvinner som fødte etter å ha blitt voldtatt av IS-krigere, får ikke ta med seg sine barn tilbake til fellesskapet, sier yazidi-samfunnets øverste råd.

Yazidiene telte rundt 500.000 mennesker i den fjellrike Sinjar-regionen i det nordlige Irak før IS begynte sitt stormløp med stadig nye erobringer i 2014. Jihadistene massakrerte titusener av menn, tvang ungdommer til å slåss for seg og bortførte tusener av yazidi-kvinner som ble brukt som sexslaver.

Skjebnen til barn som ble født etter disse overgrepene, har vært gjenstand for heftige debatter i det yazidiske samfunnet. Her blir normalt barn kun akseptert dersom begge foreldrene er yazidier.

annonse

I forrige uke kunne det se ut som om lederen for det øverste rådet var i ferd med å endre oppfatning og gå inn for å godkjenne alle overlevende etter IS’ herjinger. Yazidi-aktivister betegnet dette som en historisk snuoperasjon, som ville bety at barn født etter voldtekt kunne få bo sammen med sine mødre i yazidi-samfunnet.

Men nå har rådet presisert hva som er gjeldende regler, og det krever at begge foreldre skal være medlemmer av yazidi-samfunnet. Dette stiller de aktuelle yazidi-kvinnene overfor et umulig valg: enten å forbli atskilt fra sin slekt og familie eller etterlate barna i noen andres hender.

Mange yazidi-kvinner velger derfor å leve i flyktningleirer med barna sine framfor å måtte gi fra seg barna sine.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon