Ukrainas påtroppende president Volodymyr Zelenskyj ypper til «pass-krig» med Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Ukrainas påtroppende president Volodymyr Zelenskyj avviser Vladimir Putins tilbud om russisk pass til ukrainere og tilbyr i stedet ukrainsk pass til russere.

Det brygger opp til «pass-krig» mellom Russland og Ukraina.

Lørdag kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at Kreml vurderer å tilby russisk pass til alle ukrainske statsborgere. Det skjer få dager etter at han underskrev et dekret om at det skal bli lettere for innbyggere i det separatist-kontrollerte Øst-Ukraina å få russisk pass.

annonse

Volodomy Zelenskyj, komikeren som nylig vant det ukrainske presidentvalget, var raskt ute med å svare på Putins utspill.

– Vi vet utmerket godt hva russiske pass tilbyr: Retten til å bli arrestert for fredelige demonstrasjoner og retten til å ikke ha frie valg med reelle utfordrere som kandidater, skriver han i et Facebook-innlegg.

Den påtroppende presidenten fortsetter med å si at han vil tilby statsborgerskap til «personer fra alle nasjoner som lider under autoritære og korrupte regimer».

– Men først og fremst til det russiske folk som lider mest av alle.

Situasjonen har vært svært spent mellom Ukraina og Russland siden 2014 da Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya og krigen mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister i Øst-Ukraina brøt ut. Krigen har krevd over 13.000 liv.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.