Ukrainas påtroppende president Volodymyr Zelenskyj ypper til «pass-krig» med Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ukrainas påtroppende president Volodymyr Zelenskyj avviser Vladimir Putins tilbud om russisk pass til ukrainere og tilbyr i stedet ukrainsk pass til russere.

Det brygger opp til «pass-krig» mellom Russland og Ukraina.

Lørdag kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at Kreml vurderer å tilby russisk pass til alle ukrainske statsborgere. Det skjer få dager etter at han underskrev et dekret om at det skal bli lettere for innbyggere i det separatist-kontrollerte Øst-Ukraina å få russisk pass.

annonse

Volodomy Zelenskyj, komikeren som nylig vant det ukrainske presidentvalget, var raskt ute med å svare på Putins utspill.

– Vi vet utmerket godt hva russiske pass tilbyr: Retten til å bli arrestert for fredelige demonstrasjoner og retten til å ikke ha frie valg med reelle utfordrere som kandidater, skriver han i et Facebook-innlegg.

Den påtroppende presidenten fortsetter med å si at han vil tilby statsborgerskap til «personer fra alle nasjoner som lider under autoritære og korrupte regimer».

– Men først og fremst til det russiske folk som lider mest av alle.

annonse

Situasjonen har vært svært spent mellom Ukraina og Russland siden 2014 da Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya og krigen mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister i Øst-Ukraina brøt ut. Krigen har krevd over 13.000 liv.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon