Koptisk kristne demonstrer i Kairo, Egypt, 9. mai 2011. Foto: APA Images/REX
annonse
annonse

Egypts koptiske kristne minoritet opplever en voldsom oppsving i sekteriske overgrep, med økte forekomster av vold og trusler fra landets muslimske majoritet.

Wall Street Journal melder at overgrepene mot Egypts kristne fortsetter uhemmet. Ved siden av økt vold og diskriminering mot koptere på en generell basis, har islamistiske terrorgrupper som Islamsk stat (IS) intensivert sine terroraksjoner mot folkegruppen.

Siden 2015, har IS drept mer enn 140 egyptiske koptere i diverse terrorangrep. Slike angrep var nesten helt uhørte før januar 2011, da 23 personer ble drept i et større bombeangrep i en kirke i Alexandria. Siden den gang har situasjonen til kopterne gradvis forverret seg.

annonse

– Egypt lider av terrorisme, men noen ganger føler kopterne at de betaler prisen mer enn andre egyptere, sier den koptiske biskopen Makarios om situasjonen.

Utvandring

Egypts koptiske minoritet har en lang historie med å være utsatt for religiøst-baserte overgrep. Utviklingen begynte på 1970-tallet, da president Anwar Sadat fremmet en politikk for at islam skulle ha en større plass i det egyptiske samfunnet.

Angrepene mot den egyptiske minoriteten har intensivert seg kraftig siden revolusjonen i 2011.

annonse

Volden har fått titusenvis av koptere til å forlate landet. Den økte utvandringen representerer en krise for Midtøstens største kristne minoritet, som utgjorde rundt 10 % av Egypts totale befolkning i 2011.

Statlig diskriminering

I 2016 ignorerte Sisis regjering oppfordringer fra aktivister og rettighetsgrupper om større religiøs frihet, da den vedtok en lov som opprettholdt store restriksjoner på bygging av nye kirker i landet. Egyptiske myndigheter har stengt ned 22 kirker siden den trådde i kraft.

Siden loven ble vedtatt, har 32 dokumenterte episoder av sekteriske overgrep mot koptere funnet sted. Disse tallene representerer en betydelig økning i omfanget av vold mot den religiøse minoriteten, sammenlignet med de to første årene av Sisis presidentskap.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon