Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun / Pool via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Israels riksadvokat gir landets korrupsjonssiktede statsminister Benjamin Netanyahu frist på en drøy uke til å si om han ønsker å forsvare seg selv i en høring.

Som statsminister har Netanyahu rett til å få en slik formell høring, før det eventuelt tas ut tiltale mot ham, slik israelsk politi har bedt om og riksadvokat Avichai Mandelblit har varslet.

Søndag mottok Netanyahus advokater et brev fra Mandelblit der statsministeren gis frist til 10. mai med å bestemme seg for om han ønsker en høring eller ikke.

annonse

En eventuell høring må ifølge riksadvokaten finne sted innen 10. juni.

Nei til pengebidrag

Netanyahus advokater har til nå ikke fått betaling fra den israelske statsministeren og nekter å hente ut sakens dokumenter før de får det.

Ifølge israelske medier har Netanyahu bedt to amerikanske forretningsmenn, nevøen Nathan Milikowsky og vennen Spencer Partrich, om å bidra med 2 millioner dollar for å betale advokatene.

Den statlige komiteen som skal godkjenne pengebidrag til medlemmer av regjeringen, har imidlertid sagt nei til Netanyahus forespørsel to ganger.

annonse
Akter å ta ut tiltale

Mandelblit kunngjorde i februar at han akter å ta ut tiltale mot Netanyahu for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap.

Netanyahu krevde at bevismaterialet først måtte gjøres tilgjengelig for advokatene etter valget 9. april, av frykt for at en lekkasje ville påvirke valgutfallet.

Netanyahus Likud-parti og deres støttepartier på høyresiden vant valget, men flere av partiene har truet med å trekke støtten dersom det tas ut tiltale mot statsministeren.

Tre ulike saker

Den israelske riksadvokaten mener det bør tas ut tiltale mot den israelske statsministeren i tre saker:

Netanyahu anklages blant annet for å ha mottatt gaver fra milliardærer i bytte mot ulike personlige og forretningsmessige tjenester.

annonse

Israelsk politi mener også å kunne føre bevis for at Netanyahu lovet utgiveren av den israelske storavisen Yedioth Ahronoth gunstigere forretningsvilkår i bytte mot positiv omtale.

Netanyahu anklages også for bestikkelser og økonomisk utroskap ved at han skal ha gitt Israels største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler, i bytte mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla.

Selv nekter Netanyahu for å ha gjort noe galt og hevder å være utsatt for en politisk heksejakt.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon