Sylvi Listhaug. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kvoteflyktninger må signere en verdikontrakt hvis de ønsker å få beskyttelse i Norge. Det er ett av Frps forslag til strammere innvandringspolitikk. Ap er enig.

annonse

I kontrakten må flyktningene skrive under på at de vil respektere ytringsfrihet, etterleve religionsfrihet og oppdra barn etter norsk standard. De må også godta at jenter skal ha rett til å velge kjæreste og ikke oppleve negativ sosial kontroll, melder NRK.

Hvis ett av punktene i kontrakten brytes, kan det medføre både tap av statsborgerrettigheter og oppholdsgrunnlag. Frp vil at kontrakten skal være mest mulig konkret slik at det er målbart om kravene er oppfylt.

Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, mener at en slik kontrakt vil kunne gi et godt utgangspunkt for myndighetene for å velge ut hvem som skal få komme til Norge.

– Vi vet allerede i dag at det finnes personer som sier nei til å komme til Norge som kvoteflyktninger fordi de heller ønsker å være i landet de er i eller i nærområdet fordi der er det samme religion, kultur og livet der er slik de ønsker å leve, sier hun.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani mener at en verdikontrakt er en god idé.

– Det er viktig med både kontrakt og at kvoteflyktninger tar norskkurs før de kommer til Norge, og at de orienteres om hvordan likestillingen i Norge er og hvordan arbeidslivet foregår, sier han til NRK.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.