Frankrikes president Emmanuel Macron svarer spørsmål under en pressekonferanse på Elysee-palasset, torsdag 25. april 2019 i Paris. (AP Foto / Michel Euler)
annonse

Frankrikes president Emmanuel Macron har lovet å stå imot politisk islam, som han mener ønsker å løsrive seg fra Frankrike og utgjør en trussel mot republikken.

Le Monde skriver at Macron kom med løftet under en pressekonferanse på Elysée-palasset på torsdag, da han presenterte sine politiske løsninger for å forsøke å få en slutt på demonstrasjonene til De gule vestene.

– Vi snakker om mennesker som, i navnet på en religion, forfølger et politisk prosjekt. Politisk islam ønsker å løsrive seg fra vår republikk, advarte den franske presidenten.

annonse

Styrket sekularisme

Franske politikere har tidligere diskutert muligheten om å reformere Frankrikes strenge sekulære lover for å blidgjøre landets muslimske minoritet, men ifølge Macron skal dette nå være uaktuelt.

Han sa at Frankrikes lover fra 1905 om sekularisme i republikken er effektive og vil fortsette å bli implementert.

Les også: Frankrike nær kokepunktet?

– Vi må ikke skjule oss når vi snakker om sekularisme. Vi snakker egentlig ikke om sekularisme, men om en kommunitarisme som har bitt seg fast i visse nabolag i republikken, sa han og refererte til muslimske miljøer i Frankrike.

«Republikansk gjenerobring»

annonse
annonse

Macron snakket også om viktigheten om å kjempe mot opprettelsen av parallelle samfunn i diverse franske byer, og lovet å ta opp kampen mot utviklingen.

– Vi har satt i gang en ambisiøs politikk om en «republikansk gjenerobring» av flere nabolag i flere byer i landet, sa han.

For å nå dette målet, vil Macron blant annet styrke kontrollen på finansielle midler til mange av Frankrikes muslimske organisasjoner som kommer fra utenlandske aktører.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon