Partileder Kjell Ingolf Ropstad mener tydelighet når det gjelder skillelinjene mot venstresiden er nøkkelen til å skaffe KrF en yngre velgermasse. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

KrF sliter med oppslutningen, særlig blant de yngre. Nå vil partiet markere forskjellen mellom dem og partiene på venstresiden for å få flere unge velgere.

Hvordan KrF skal greie å løfte seg over de 3,5 prosentene de har fått på meningsmålingene den siste tiden, var det store temaet da partiet holdt landsmøte på Sola i helgen.

Ifølge VG viser tall at KrF har en eldre velgermasse enn de andre stortingspartiene, noe partiet vanskelig kan leve med på sikt. Tall fra Vårt Land viser at partiet særlig har slitt blant unge kvinnelige velgere etter det opprivende retningsvalget i fjor høst.

En utfordring

Ingen andre partier har de siste årene mistet flere «av naturlige årsaker» enn det kristne sentrumspartiet, som bare i 2017 og 2018 mistet hele 1.316 medlemmer.

– Vi har en utfordring med å mobilisere totalt sett, og vi har også en generell utfordring med å rekruttere både unge og også småbarnsfamilier, erkjenner KrFs nyvalgte leder Kjell Ingolf Ropstad overfor NTB.

– Vi skal jo være familiepartiet, og her er det noen skillelinjer mot venstresiden som blir viktige framover, og som kan gi økt oppslutning for partiet, fortsetter han.

Mye god politikk

Men alt er ikke bekmørkt, mener Ropstad.

– For eksempel er det jo slik at av 4.000 kandidater til kommunevalget er det 500 KrFU-ere, så vi har mange unge på listene, påpeker han.

Han mener at partiet dessuten allerede leverer god politikk på områder mange unge er opptatt av.

– KrFU er veldig opptatt av klima, fattigdomsbekjempelse og menneskerettsspørsmål, og jeg opplever at vi klarer å løfte fram disse områdene på en god måte, sier partilederen.

Taktskifte

Ropstad tror ikke retningsvalget med å gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre har negativ betydning for oppslutningen blant unge.

– KrFU ønsket selv at vi skulle gå den veien. Det er ikke motsetninger mellom høyresiden og unges interesser, sier han.

– For eksempel, hvis du er opptatt av fattigdomsbekjempelse, kan du gi mer penger til fattige, eller du kan skape flere jobber, stille flere krav blant annet gjennom aktivitetsplikt og sørge for at fattige kommer seg i jobb, som er sentrumhøyre-svaret. Vi løfter samme problemstillinger, sier Ropstad.

Han mener dessuten at dagens regjering leverer bedre på klima, en annen viktig sak for mange unge, enn sine Ap-ledede forgjengere.

«All over the place»

Også i ungdomspartiet skaper oppslutningsproblemene blant de under 30 år bekymring.

– Men vi i KrFU gjør et stort arbeid med nettopp dette. Vi er en god gjeng med mange gode folk som virkelig står på for KrFs politikk, sier KrFU-leder Martine Tønnessen til NTB.

Hun er enig med partilederen i at tydelighet er nøkkelen til å løfte partiet, men tror at årsaken til at KrF sliter på meningsmålingene, er at de ikke har vært gode nok på å løfte fram sin politikk.

– Nå vedtar man mye politikk, har veldig mange meninger og er litt «all over the place». Skal man skille seg ut fra de andre partiene, må man være tydeligere på hva man står for, sier KrFU-lederen.