Statsminister Erna Solberg i samtale med administrerende direktør Odd Roger Enoksen på Andøya Space Center, der statsministeren fikk en omvisning under sitt besøk tirsdag. Foto: Ørjan Vøllestad / NAROM / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) var tirsdag på besøk i Andøy kommune for å lære om romteknologi, droner, fisk og for et møte med politiet om nærpolitireformen.

Andøya står overfor befolkningstap som følge av at Orion-flyene skal flyttes fra flybasen der til Evenes.

– Det virker som Andøya-befolkningen på tross av disse utfordringene har tatt positive grep for omstilling. Det å skape jobber, og nye levegrunnlag oppfatter jeg som det aller viktigste, sier Solberg til NTB.

Hun sier det er flere grunner til optimisme for Andøya-folket og de i nærområdene, blant annet den høye kompetansen ved romsenteret med tanke på droner og romteknologi.

I tillegg trekker hun fram kommunikasjon og satellitter, og muligheter for næringsutvikling.

Romteknologi

Skoleelevene hun møtte kom fra landslinjen for romteknologi ved Andøya videregående skole.

Statsministeren kaller linjen et «utrolig spennende tilbud» for ungdom fra hele landet. Hun tror romteknologi blir viktig for Norge i tida framover.

– Jeg tror at rom og romteknologi blir blant de viktige tingene. Særlig i nordområdene er dette viktige spørsmål, sier Solberg.

Møter politiet for reformprat

Etter møter med ansatte ved Andøya Space Center, lokale fiskere og skoleelever, dro statsministeren på besøk til Troms politidistrikt for å få en oppdatering om statusen i arbeidet med nærpolitireformen.

I en rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet om nærpolitireformen oppga 65,8 prosent av de spurte at de var enten helt eller litt enige i et utsagn om at de ofte hadde en dårlig følelse ved endt arbeidsdag, fordi tid eller ressurser ikke strekker til.

Solberg sier til NTB at det er viktig for henne å besøke politidistriktene for å få informasjon om hvordan reformen oppleves rundtom, og påpeker at hun nå har besøkt alle politidistriktene unntatt ett.

– Den rapporten viser jo egentlig at kriminalitetsbildet endrer seg så mye at selv om vi tilfører mer ressurser, så blir det et press på ressursene, fordi belastningene, særlig knyttet til overgrep mot barn og unge, er så store, sier hun.