Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Venezuelas president Nicolás Maduro avviser at han hadde planer om å forlate landet. Han ble overtalt av Russland til å bli, ifølge USAs utenriksminister.

– Han hadde et fly klar på flyplassen. Slik vi forstår det var han klar til å dra i morges, og Russland overtalte ham til å bli, sier utenriksminister Mike Pompeo til CNN tirsdag kveld.

Ifølge Pompeo skulle Maduro reise fra de voldsomme sammenstøtene i Caracas til Havanna på Cuba.

annonse

I en TV-sendt tale tirsdag kveld avviser presidenten planene, skriver The Guardian.

Også Russland avviser Pompeos opplysninger. Talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova mener Pompeo sprer feilinformasjon.

I en uttalelse til CNN sier Zakharova at Washington «prøvde etter beste evne å svekke Venezuelas forsvar og at de nå bruker falske opplysninger som en del av en informasjonskrig».

Ikke sett ham

I intervjuet med CNN gjort fra beredskapsrommet i Det hvite hus sier Pompeo at det er «lenge siden noen har sett Maduro».

På spørsmål om USA ville garantere for Maduros sikkerhet dersom han hadde satt seg på et fly, svarer Pompeo at «Maduro forstår hva som vil skjer hvis han setter seg på et fly».

Utenriksministeren sier USA har blitt fortalt av topper i den venezuelanske regjeringen at de kom til hoppe av dersom det kom et nytt opprør i landet. Disse er så langt fortsatt lojale til Maduro, skriver TV-kanalen.

annonse
Cuba ut mot Bolton

Cuba har foreløpig ikke kommentert de angivelige planene til Maduro om å dra til Havanna. De kommenterer imidlertid Donald Trumps trussel på Twitter om å innføre handelsboikott og andre sanksjoner mot øystaten dersom de ikke trekker tilbake sine styrker i Venezuela.

– Forhåpentligvis vil alle cubanske soldater returnere til øya omgående, skriver Trump.

– USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er en patologisk løgner som feilinformerer Donald Trump. Det er ingen cubanske soldater i Venezuela. Det er heller ingen cubanere som tar del i militæroperasjoner eller sikkerhetsoperasjoner der, skriver Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez på Twitter tirsdag.

Rodríguez skriver videre i sin melding at de bare har helsepersonell som jobber med humanitært arbeid i Venezuela.

– Jeg avviser sterkt Trumps handelsboikott, skriver han.

annonse

Cubas president Miguel Díaz-Canel sier Trumps trusler er en «farlig aggressiv opptrapping», ifølge CNN. Også han avviser at Cuba har soldater i Venezuela.

Krisemøte

USA har støttet opposisjonsleder Juan Guaidó siden han erklærte seg selv som midlertidig president i januar, noe Pompeo igjen understrekte i intervjuet med CNN.

Situasjonen mellom regjeringen og opposisjonen har vært svært spent siden den gang. Onsdag er det ventet nye sammenstøt.

Som følge av de voldsomme sammenstøtene tirsdag, hvor over 70 ble såret, skal Lima-gruppen holde krisemøte om situasjonen fredag.

Maduro mener de stoppet et kuppforsøk

Venezuelas president Nicolás Maduro mener tirsdagens demonstrasjoner var et kuppforsøk, men sier de klarte å stoppe det. Nye demonstrasjoner ventes onsdag.

I en TV-sendt tale tirsdag kveld sier Maduro at Juan Guaidó og opposisjonen forsøkte å «kaste en lovlig valgt regjering», skriver CNN.

Onsdag er det ventet nye demonstrasjoner, som Guaidó kaller «Operasjon frihet».

– I morgen vil vi fortsette Operasjon frihet. Vi skal starte på den siste fasen, skriver han på Twitter og legger til at de kommer til å ha tydelig tilstedeværelse.

Avviser kuppforsøk

Maduro kaller demonstrasjonene kuppforsøk og hevder opposisjonen forsøkte å skape en konfrontasjon mellom venezuelanere for å rettferdiggjøre et utenlandsk inngrep.

Carlos Vecchio, som representerer Guaidó i USA, avviser at opposisjonen forsøkte å utføre et kupp onsdag. Det samme sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

– Jeg vil være klar til det internasjonale samfunnet: Dette er ikke et kuppforsøk. Det er en konstitusjonell prosess ledet av det venezuelanske folket under lederskap av en sivil, midlertidig president, sier Vecchio.

Ber om å overgi seg

Maduro sier i sin tale at han aldri kommer til å overgi seg til «imperialistiske krefter». Han gir videre skryt til militæret som «har mot til kjempe for fred» i Venezuela og at regjeringen responderte med «nerver av stål, ro og effektivitet», skriver The Guardian.

Maduro sa videre følgende til opposisjonens tilhengere:

– Dette kan ikke skje uten konsekvenser. Alle de involverte må overgi seg, sier han.

Fortsatt støtte i hæren

Over 70 personer ble såret da det brøt ut sammenstøt mellom regjeringsstyrker og Guaidós tilhengere ved militærflybasen La Carlota i Caracas tirsdag.

FNs generalsekretær António Guterres oppfordret tirsdag partene til å vise tilbakeholdenhet.

Guaidó har blitt anerkjent som midlertidig president av over 50 land siden januar, men Maduro sitter fortsatt ved makten nesten fire måneder senere.

Maduro har fortsatt makten på grunn av fortsatt støtte fra et flertall i militæret, noe også Guaidó mener han har.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.