Fra torvet og rådhuset i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Administrasjonen i Kristiansand kommune vil innføre en ny ordning som tvinger kommunepolitikere til å skrive under en taushetserklæring. Det protesterer flere ledende politikere imot.

Folk som blir valgt inn i det nye bystyret i Kristiansand kan bli bedt om å signere en egen taushetserklæring. To gruppeledere sier allerede i fra om at de neppe vil gjøre det. Dette skriver Fædrelandsvennen (bak betalingsmur).

Det gjelder gruppeleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe for Miljøpartiet De Grønne, og gruppeleder Ivar Bergundhaugen for Venstre. De får støtte fra lederen for kommunens kontrollutvalg, Makvan Kasheikal, fra Demokratene.

annonse

Les også: Kristiansand trenger en ny kurs og ikke en kunstsilo

– Jeg er enig med de to gruppelederne. Blir jeg valgt inn i bystyret, ser jeg ingen grunn til å underskrive en taushetserklæring, sier Kasheikal til Resett.

Rådmannen er ikke de folkevalgtes sjef

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, gruppeleder i Miljøpartiet De Grønne, aksepterer ikke rådmannen som sin sjef.

annonse

– Jeg har ikke noen annen sjef enn mine velgere, og de har valgt meg inn på et program for mer åpenhet i kommunen. Så jeg kommer ikke til å signere på en slik type generell taushetserklæring, sier hun til Fædrelandsvennen.

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe mener det er helt opplagt at folkevalgte ikke går ut med personopplysninger de får kjennskap til i et dokument eller under et lukket møte. Hun mener det ikke trengs en taushetserklæring med signatur.

Venstres gruppeleder mener det samme:

– Loven står der uansett, og den er dekkende. Det er ingen av oss som trenger å signere på at vi vil følge loven, sier han til den samme avisen.

Han år støtte for det resonnementet fra Demokratenes Makvan Kasheikal.

annonse

– Jeg har sittet som leder for kommunens Kontrollutvalg i snart fire år, og aldri brutt taushetsregler. Det er mulig å følge regler uten denne erklæringen. Det er rett og slett mulig å bruke alminnelig sunn fornuft i omgang med presse og personer utenfor utvalgene, mener han, og sier at han har en snikende følelse av at denne nye ordningen innføres for å stramme grepet rundt politikerne, og gjøre det vanskeligere for å gå ut med klanderverdige forhold internt i kommunen.

Les også: Norsk partileder flyktet fra Iran, nå vil han gi Trump fredsprisen

Åpenhet er viktig

Ulltveit-Moe mener at åpenhet er en grunnpilar for lokaldemokratiet. «Det er det som er prinsippet. Så vil det være unntak fra sak til sak. Men man kan ikke møte et nytt bystyre ved å be medlemmene signere en taushetserklæring», sier hun.

I kommuneadministrasjonen er man ikke bekymret. Derfra fremholdes det overfor Fædrelandsvennen at taushetserklæringen er lik den som de ansatte i kommunen signerer. Folkevalgte har ifølge den nye regelen taushetsplikt om personlige forhold, tekniske innretninger og konkurranseopplysninger.

– Alle ansatte skriver under en taushetserklæring for å være bevisst på at i den rollen de har kan de bli kjent med opplysninger som er taushetsbelagte, sier Camilla Dunsæd, prosjektleder for Nye Kristiansand.

Og det finnes også politikere som støtter at de folkevalgte må skrive under en taushetserklæring.

– Personlig har jeg ingen problemer med å skrive under på noe sånt. Taushetsplikt er veldig viktig, og det er spesielt viktig at vi ikke gir opplysninger som kan skade noen, sier Torfinn Kleivset fra KrF til avisen.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon