Illustrasjonsbilde. Venezuelas flagg. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Kuppet i Venezuela buklandet før det startet, og USAs utpekte mann som de vil skal bli president, Juan Guaido, har en stadig svakere stilling. Han gikk opp som en løve og ned som en skinnfell.

Til tross for at president Nicolás Maduro har hele etablissementet i USA og Vesten mot seg, er han nå en styrket mann.

Dekningen av Venezuela på Resett er nokså ensidig, og det er på tide å få en mer balansert dekning av nyhetene derfra som setter et kritisk søkelys på presset om regimeendring hvor vi ikke liker lederne. John M. Johansen har for eksempel en kort nyhetssak hvor det gjøres et poeng av at det er de fæle sosialistene som regjerer i Venezuela.

annonse

Johansen, som skriver veldig mange gode artikler for Resett, skriver i artikkelen «Grusomme scener i Venezuela»:

– Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, som hittil har nektet å innse at det er sosialismen som har ført Venezuela ned i avgrunnen, har så langt ikke kommentert Maduros grusomme bruk av militæret mot sitt eget folk.

Her har Johansen misforstått hva som er poenget. Venezuela er et dysfunksjonelt land som få frivillig kunne tenke seg å bo i, men vi må stille oss spørsmål om hva det tjener våre interesser å støtte et statskupp mot den sittende presidenten.

Nettstedet Duran har overhodet ikke noen sosialistiske eller kommunistiske tendenser overhodet. Kommentatorene her er konservative, men det de har felles er at de er mot at vi i Vesten skal drive med regimeendringskriger over hele verden.

annonse

Sjefredaktør Alexander Mercouris er en meget sterk jurist, og programleder Alex Christoforou stiller meget gode spørsmål. Når det gjelder Venezuela og andre viktige geopolitiske emner, har de et vell av interessante analyser som går i dybden. De er meget kunnskapsrike.

Etter at kuppet feilet, har de invitert den konservative Peter Lavelle fra RTs CrossTalk til å analysere Venezuela, og her siterer de fra et intervju gjort av Tucker Carlson fra Fox News, nok en konservativ kommentator som sterkt misliker USAs krigshissing rundt omkring i verden.

Carlson er sannsynligvis USA aller beste kringkastingsjournalist, og han er konsekvent mot regimeendringskriger. I artikkelen «Guaido coup failure, D.C. swamp support for war in Venezuela remains high», siterer de Carlson fra en video hvor han spør om hvorfor USA skulle ofre sine unge menn og kvinner i en krig mot Venezuela:

–Ville stryrtingen av Maduro gjøre Venezuela til et mer stabilt, velstående land? Mer poengtert, ville det være bra for USA, spurte Carlson og fortsatte:

– Før bombeflyene tar av, la oss bare svare på noen få raske spørsmål, og begynn med det mest åpenbare: Når var den siste gangen vi vellykket blandet oss i det politiske livet til et annet land? Har det noen gang virket? Hvordan fungerer de demokratiene vi satt opp i Irak og Libya og Syria og Afghanistan?

annonse

Carlson videre påstod at sanksjoner mot den søramerikanske nasjonen skadet amerikansk middelklasse ved å øke drivstoffprisene. Carlson spurte også om de som er for intervensjon, eller sagt med bedre ord, krig «virkelig er gode mennesker, hvorfor synes de å bry seg mer om Venezuela enn de bryr seg om dette landet, som de er ansvarlige for».

Den tydeligere republikanske kongressmannen og presidentkandidat Ron Paul er også en libertarianer som er sterkt mot USAs meningsløse kriger rundt omkring i verden. Sammen med sin meget kunnskapsrike sidekommentator Daniel McAdams, har de meget gode daglige analyser om geopolitikk. I deres siste analyse, As Venezuela Coup Fizzles, Pompeo Threatens US Attack, sier de blant annet:

– Den selvutnevnte venezuelanske presidenten Juan Guaido greide ikke å komme i gang med sitt kupp. Militæret ble ikke med ham og protester ble knapt sett utenfor noen av Caracas velstående nabolag. Frustrert og rasende, svarte USAs utenriksminister Mike Pompeo med å true med militære aksjoner for å kaste president Maduro.

Det er grunn til å lure på om de neokonservative rundt president Donald Trump er riktig vel bevart, selv om det kun er marginale forskjeller til krigshissende neoliberale, representert med for for eksempel Hillary Clinton og mange i det demokratiske partiet, med unntak av for eksempel Tulsi Gabbard som forstår krigens konsekvenser.

Trump hadde gode valgkampløfter, men så har han fått med seg krigshissere som Pompeo, John Bolton og Elliot Abrams som hisser til krig mot Russland, Venezuela, Iran, Yemen og mange andre land.

Ønsker de neokonservative å tenne fyr på hele verden?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon