Rettssaken etter drapet på Maren Ueland i Marokko er utsatt til 16. mai. Utsettelsen skyldes mangel på forsvarere.
Retten ble satt som planlagt i Salé, nabobyen til hovedstaden Rabat. De 24 tiltalte ble ført inn i retten noe over klokka 12 norsk tid, tre timer senere enn først varslet. Det var på forhånd ventet at det ville bli begjært at saken skulle utsettes.
– Saken er utsatt til 16. mai på grunn av mangel på forsvarere, skriver Stavanger Aftenblad som er til stede i retten.
Ingen fra familiene til Maren Ueland (28) eller danske Louisa Vesterager Jespersen (24) var til stede da de tiltalte ble ført inn i rettssalen. En representant fra norsk UD var derimot til stede i retten.
– Vi hadde håpet saken skulle bli utsatt noe lenger. Vi arbeider med å få fylkesmannens støtte til en marokkansk bistandsadvokat for familien, og slik sett er utsettelsen bra, sier bistandsadvokat Ragnar Falch Paulsen til NTB.
Maren Ueland og hennes danske studievenninne Louisa Vesterager Jespersen var på tur i Atlasfjellene da de funnet drept ved byen Imlil 17. desember i fjor. Drapene er omtalt som en terroraksjon og sjokkerte hele Marokko så vel som i de to kvinnenes hjemland. Rettssaken i Salé er viet stor interesse fra et internasjonalt pressekorps.
Det var allerede før retten ble satt torsdag kjent at det hadde vært problematisk å finne forsvarere til alle de 24 tiltalte. Da retten ble satt, ble det også opplyst at flere av forsvarerne som var oppnevnt, ikke hadde fått snakke med sine klienter før rettssaken, melder NRK.
Advokat Saad Sahli sa på forhånd at han ville be om en utsettelse fordi han ikke hadde rukket å gå gjennom dokumentene i saken. Han er forsvarer for en sveitsisk-spansk mann antiterrorpolitiet mener trente opp de fire som er tiltalt for å ha utført drapene. Denne mannen representeres også av den sveitsiske advokaten Saskia Distisheim, betalt av familien, melder sveitsiske RTS.
På spørsmål fra aktoratet nektet 25-åringen skyld etter tiltalen før saken ble utsatt. Distisheim sier klienten befant seg i Sveits da drapene skjedde.
– Han er blitt etterforsket av påtalemyndigheten i Sveits, og de fant ingenting. Jeg vil ha en rettferdig rettssak, sa advokaten.
Fordi tiltalen mot de 24 mennene omhandler terror har den ikke vært offentliggjort, skriver Aftenbladet, men innholdet er kjent. Tiltalen skal omfatte å ha gitt sin tilslutning til en terrorhandling, for med overlegg å ha begått drap og for å ha deltatt i en terrororganisasjon.
Den omtalte terroristcellen var ifølge marokkansk antiterrorpoliti inspirert av IS-ideologi, men skal ikke ha vært i kontakt med noen jihadistgrupper i konfliktsoner. IS har heller aldri uttrykt at den står bak handlingene.
Både norsk og dansk politi har vært involvert i etterforskningen av drapene. Dansk politi har siktet 14 personer for å ha delt videoen som viser det ene av de to drapene. I Norge har Kripos først og fremst rettet innsatsen mot å stanse spredningen av filmen og har ikke siktet noen for dette.