Bilde av Maren Ueland, sammen med hunden Alf Herman. Publisert med tillatelse fra familien. Torsdag startet rettssaken mot 24 menn som er tiltalt for drapet på henne og på danske Louisa Vestergard Jespersen i Atlas-fjellene i Marokko i desember i fjor, Foto: Irene Ueland / NTB scanpix

Saken mot de 24 tiltalte etter drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vestergard Jespersen kan bli bestemt utsatt når retten settes torsdag.

De brutale drapene på de to skandinaviske turistene rystet befolkningen i Marokko nesten like mye som i de dreptes hjemland. Den første rettsdagen i byen Salé torsdag er ventet å bli svært kort.

– Jeg vil be om utsettelse, så den første dagen vil bare vare i fem til ti minutter, uttaler advokat Saad Sahli, forsvarer for en sveitsisk-spansk tiltalt til Dagbladet.

Aktoratet skal også støtte ønsket om utsettelse. Også ved den marokkanske ambassaden i Oslo er det sagt at saken er avgjort utsatt. Forsvarerne har tidligere bedt om at neste rettsmøte holdes først etter muslimenes fastemåned ramadan, som innledes 5. mai og avsluttes 4. juni.

Advokat Chawki Ajand, som er fast forsvarer ved tingretten i Salé, sier til Stavanger Aftenblad at det er for få advokater som vil forsvare de terrormistenkte og at rettssaken derfor kommer til å bli utsatt.

– I Marokko må alle tiltalte ha forsvarer. Det er obligatorisk. Jeg vet at tingretten har forsøkt å skaffe advokater til samtlige av de tiltalte, men at advokater ikke ønsker å påta seg oppdraget. De vil rett og slett ikke forsvare terroren, sier Ajand.

Rettssaken kan bli utsatt 15 dager, en måned eller lenger, sier han.

Spent

– Vi vet ennå ikke om saken blir utsatt. Vi venter spent på om det blir utsettelse eller ikke, sier Ueland-familiens bistandsadvokat Ragnar Falch Paulsen til NTB.

Hos Kripos er man ikke orientert om en eventuell utsettelse av saken, men avventer at retten settes torsdag morgen. Da vil også en representant for Utenriksdepartementet være på plass. Ingen fra ofrenes familier vil være til stede når rettssaken starter.

– Jeg har på vegne av familien søkt om støtte til en marokkansk bistandsadvokat som kan ivareta den norske familiens interesser mens rettssaken pågår, sier Ragnar Falch Paulsen.

Det er fylkesmannen i Oslo og Viken som etter fastsatte regler kan innvilge støtte til advokatbistand i utlandet. Paulsen sier søknaden ennå ikke er avgjort, men at han regner med å få søknaden innvilget.

Inspirert av IS

Politiet pågrep raskt en av de tiltalte i Marrakech etter at drapene ble oppdaget 17. desember i fjor. Noen dager senere ble tre personer til tatt da de forsøkte å forlate byen med en buss. Alle fire er i alderen 25 til 33 år og har vokst opp under sparsomme kår og har begrenset skolegang, skriver nyhetsbyrået AFP. Alle har til felles at de relativt nylig konverterte til radikal og konservativ salafisme.

En av de tiltalte er en sveitsisk-spansk mann som skal ha hjulpet til med treningen av drapsmennene. De øvrige er tiltalt for å ha hatt kontakt med de drapstiltalte mennene.

Den omtalte terroristcellen var ifølge marokkansk antiterrorpoliti inspirert av IS-ideologi, men skal ikke ha vært i kontakt med noen jihadistgrupper i konfliktsoner. IS har heller aldri uttrykt at den står bak handlingene.

Både norsk og dansk politi har vært involvert i etterforskningen av drapene. Dansk politi har siktet 14 personer for å ha delt videoen som viser det ene av de to drapene. I Norge har Kripos først og fremst rettet innsatsen mot å stanse spredningen av filmen og har ikke siktet noen for dette.