Barnebarna kalte ham spionsjef, men generalløytnant Kjell Grandhagen var så mye mer. Fredag døde han, 64 år gammel.
Grandhagen ble født inn i en militær familie, der både faren og bestefaren var offiserer. At også han valgte å trekke i uniform, kom derfor ikke som noen stor overraskelse.
Mens broren Egil valgte å tjene Herren, og i nesten 20 år var leder i Norsk Luthersk Misjonssamband, valgte Kjell Grandhagen å tjene konge og fedreland.
Den militære karrieren begynte på Befalsskolen for infanteriet og Krigsskolen. Senere fulgte Hærens stabsskole og Napoleon Bonapartes ærverdige militærskole i Paris, École supérieure de guerre interarmées.
Halvparten av livet tilbrakte Grandhagen i Nord-Norge, og det var i Harstad han fant sin Bodil som han fikk tre barn og alltid snakket kav nordnorsk med.
Etter år som tropps- og kompanisjef ved Brigaden i Nord-Norge og som operasjonsoffiser i 6. divisjon i Harstad, valgte Grandhagen en noe varmere tilværelse som militær rådgiver for lederen for FNs observatørstyrke i Sinai.
Senere ble han assisterende stabssjef ved Distriktskommando Nord-Norge, før det på nytt bar ut i verden, denne gangen som stabssjef for den polsk-norske brigaden i Bosnia.
Grandhagen var også sjef for Krigsskolen i fire år, før han i 2000 ble pressetalsmann for Forsvarets overkommando.
Selv om han levde i uniform store deler av livet, var det journalist han drømte om å bli. Få om noen talsmenn for Forsvaret har da også hatt større forståelse for medienes rolle i et demokrati og behovet for åpenhet omkring Forsvarets virksomhet og prioriteringer, enn Grandhagen.
–Effekten av å si «ingen kommentar» hver gang noen spør, er at det over tid vil tære på omdømmet vårt, sa han i et intervju med NTB.
Etter tre år som pressetalsmann ble han øverstkommanderende for 6. divisjon og senere for hele Hæren, før han i 2006 ble en av forsvarsministerens fremste rådgivere som departementsråd i Forsvarsdepartementet.
I 2010 ble Grandhagen utpekt til sjef for Etterretningstjenesten, noe han selv omtalte som høydepunktet i karrieren.
Fra å være en hermetisk lukket tjeneste, sørget Grandhagen for å åpne døra på gløtt også der, både ved å legge fram årlige, ugraderte trusselvurderinger og ved å svare på spørsmål fra journalister.
–Der vi har mulighet til å snakke om ting, så må vi prøve å være så åpne som mulig, sa han i et intervju med NTB, der han blant annet fortalte hvordan norske agenter opererer under falsk identitet og til stadighet begår lovbrudd i andre land.
Etter knapt ett år som etterretningssjef fikk Grandhagen sjokkbudskapet om at han var rammet av uhelbredelig beinmargskreft.
Selv om legene ga ham få år igjen å leve, valget han å fortsette i jobben som landets fremste vokter til han gikk av med aldersgrensen i januar 2016.
–Det å jobbe hardt har vært riktig medisin for meg. Det har på en måte fortrengt sykdommen og gitt meg andre viktige ting å fokusere på, fortalte han få dager før han takker for seg.
Da han til slutt hengte uniformen inn i skapet, var den blant annet dekorert med Forsvarets hederskors, den franske Æreslegionen, Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden og amerikanske Legion of Merit. En offiser og gentleman takket for seg.
Generalløytnant og tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen er død. Han ble 64 år gammel.
Grandhagen sovnet inn på Akershus universitetssykehus natt til fredag. Familien hans meldte om dødsfallet på Facebook.
Grandhagen hadde beinmargskreft og var åpen om kreftdiagnosen.
– Kjell hadde en betydelig omgangskrets, og det er umulig å informere alle på den måten vi, og han, helst skulle ønske. Siden han valgte å være åpen med sin sykdom til det siste, velger vi å følge opp linjen med også å dele hans bortgang, skriver familien i et åpent innlegg på Grandhagens egen profil på Facebook.
I stedet for blomster ønsker familien heller at folk støtter Blodkreftforeningen i hans navn.
Etter en lang og variert karriere i Hæren i Forsvaret overtok Kjell Grandhagen som sjef for Etterretningstjenesten i 2010. Hans inntreden førte til en ny åpenhet rundt de hemmelige tjenestene. Til tross for at han et knapt år etter fikk kreftdiagnosen, fortsatte han å jobbe som sjef for Etterretningstjenesten helt til han gikk av for aldersgrensen i 2016.
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen uttrykker at han mottok budskapet om Grandhagens død med sorg.
– Kjell Grandhagen var en av våre mest markante og respekterte ledere. Jeg vil spesielt fremheve evnen han hadde til å balansere åpenhet med behovet for å skjerme sensitiv informasjon, skriver forsvarssjefen i en uttalelse til NTB.
– Med Kjell Grandhagens bortgang har vi mistet en av våre mest respekterte samfunnsdebattanter og en tydelig stemme for viktigheten av å ha et troverdig forsvar, fortsetter forsvarssjefen.
Sjef Hæren, generalmajor Odin Johannessen, sier det er med stor sorg de har mottatt dødsbudskapet og at tankene går til familien.
– Vi har i dag mistet en av Hærens mest markante og kraftfulle ledere. Grandhagen var tydelig og visjonær med et glødende engasjement for Hæren, som sto hans hjerte nær. Hans tydelige stemme for forsvarssaken vil bli dypt savnet, sier Johannessen.
Også tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) minnes Grandhagen som en tydelig hærsjef som var tydelig glad i soldatene sine.
– Kjell var svært glad i livet og ble tatt fra oss så altfor tidlig. Han var en person som satte dype spor, sier Strøm-Erichsen til Forsvarets forum.
Tidligere forsvarssjef Harald Sunde uttrykker sorg over at Forsvaret og samfunnet har tapt en intellektuell og uredd samfunnsdebattant.
– Kjell var en fremragende offiser med et stort hjerte. Han hadde stor omsorg for sine undergitte befal og soldater, og han var en familiekjær mann med stor omtanke og omsorg, sier tidligere forsvarssjef Harald Sunde.
Mange reagerte fredag med å minnes Grandhagens spesielle åpenhet selv om han forvaltet mange hemmeligheter.
– Generalløytnant Kjell Grandhagen er gått bort. Som offiser og som etterretningssjef fremsto han med kunnskap og høy integritet. I de siste årene har han vært en verdifull og tydelig stemme i den sikkerhetspolitiske debatten. Han vil bli savnet! skriver partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet på Twitter.
Familien forteller at Grandhagen sovnet stille inn på Akershus universitetssykehus klokken 2.35 natt til fredag 3. mai. Tre dager tidligere hadde han jobbet og spilt piano for de andre på avdelingen, men onsdag kveld fikk han et illebefinnende.
– Da tiden kom for å dø, forlot han oss raskt og uten smerter, skriver de pårørende som takker de ansatte ved sykehuset.
– Den omsorgen, pleien og smertelindringen de tilbød til det siste, var uten sidestykke og bidro til å gjøre prosessen med hans bortgang god både for ham og familien, skriver familien.
Fakta om Kjell Grandhagen
* Norsk generalløytnant, født 7. oktober 1954.
* Utdannet ved Befalsskolen for infanteriet, Krigsskolen, Hæres stabsskole og École supérieure de guerre interarmées i Paris.
* Har hatt en rekke lederoppgaver i Forsvaret, blant annet som leder for Presse- og informasjonsavdelingen ved Forsvarets overkommando.
* Var sjef for den nordisk-polske brigaden i SFOR-styrken i Bosnia-Hercegovina 1999–2000.
* Sjef for Etterretningstjenesten 2010–2016.
* Høyt dekorert og innehar blant annet Forsvarets hederskors.
* Etterlater seg kone og tre barn.