Siv Jensen kan. Når hun vil.
Det er ikke vanskelig å tro på Siv Jensen, når hun sier hun gleder seg hvert år hun skal tale på Fremskrittspartiets landsmøte,«vårens vakreste eventyr» som det heter i partiapparatet.
Hun brukte landsmøtetalen til å harselere om kampen mot farge-TV, motstanden mot parabolantenner og utenlandske TV-kanaler, lengre åpningstider i butikkene og høstet applaus da hun konkluderte med at det handler om Frps sjel og å ta folk på alvor.
Hun kunne skryte av at partiet har fått opphevet forbudet mot ståhjulinger, personlige bilskilt og gjort det mulig å bygge opp til 50 kvadratmeter garasje på egen tomt.
Bildet hun malte var av et Fremskrittsparti som i mange år har vært pådrivere for viktige endringer i det norske samfunnet, som har gitt folk større frihet og selvbestemmelse.
Jensen til landsmøtet: Det er noen verdier som er bedre enn andre
Klar appell
«Fremskrittspartiet skal aldri gi etter for totalitære og ytterliggående krefter», sa hun med en klar referanse til fremveksen av shariastyrte samfunn i den muslimske delen av verden.
«Våre verdier er bedre», slo hun fast og langet ut mot sosial kontroll og konservative krefter i samfunnet.
«De verdiene er ikke like mye verdt som våre vestlige verdier», kunne hun konkludere, til tydelig applaus fra landsmøtet.
I forkant av landsmøtet har de etablerte mediene malt et bilde av et Fremskrittsparti i motgang. Det vises til at partiet gikk inn i regjeringssamarbeidet med 16,3 prosent av velgernes støtte og nå er nede på 10-tallet.
Glemmer
Men journalistene og kommentatorene glemmer at Frp løftet seg kraftig i stortingsvalget i 2017, mye fordi partiet lyktes i å gjøre innvandring til et viktig tema i valgkampen. Selv om det i utgangspunktet er vanskeligere å sette dagsorden i et kommunevalg, er det heller ikke en umulig oppgave. Partiet har også fått en fantastisk start på landsmøtehelgen, med mange oppslag om Frps forslag til ny integreringspolitikk og utnevnelsen av Sylvi Listhaug som eldre- og folkehelseminister.
Hun slo også tydelig an tonen i debatten om de som har reist fra Norge for å slutte seg til terrororganisasjoner, en sak det er tydelig at Fremskrittspartiet ikke har tenkt å inngå kompromisser om.
«Dere er ikke velkommen i Norge», sa hun og lovet å snu hver stein for å hindre at disse får familiegjenforening i Norge, og å sørge for at de som har reist med midlertidige eller permanente oppholdstillatelser skal få disse inndratt.
Da var det som landsmøtet våknet. Applausen var lengre og mer entusiastisk.
Problem
At hun er en dyktig taler og vet å spille på de rette strengene er det ingen tvil om. Siv Jensens problem er at det ikke holder å snakke til sine egne én dag i året. Hun kan høste trampeklapp for å love kamp mot eiendomsskatt, men det holder ikke om målet er å heve Fremskrittspartiet på meningsmålingene.
I rollen som finansminister er hun den mektigste i regjeringskollegiet, bortsett fra statsminister Erna Solberg. Men hun er samtidig i mange sammenhenger usynlig i mediene og kan vanskelig posisjonere seg for å fronte Fremskrittspartiets kjernesaker.
Hennes forgjenger Kristin Halvorsen (SV) tok konsekvensen av dette og trakk seg som finansminister for bedre å kunne profilere partiets politikk som kunnskapsminister. Lite tyder på at Siv Jensen har vurdert å gjøre det samme. Det er ikke vanskelig å forstå at hun ikke ivrer etter å gi fra seg nøkkelen til Norges viktigste departement. Men hun bør vurdere det. For partiet trenger at Siv Jensen profilerer Fremskrittspartiets politikk også 364 andre dager i året.