Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
annonse
annonse

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) er bekymret for nasjonalstaten Norges overlevelse i fremtiden.

Søndag ble Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde valgt til sentralstyret i partiet, under landsmøtet på Gardermoen. I sin tale før valget la han vekt på den bekymrede og opprørske Frp-eren i ham. Han forteller i ettertid Resett at han hadde en viss selvsikkerhet på at det kunne gå veien, fordi han visste at han hadde solid støtte fra delegasjonen fra Oslo, som fremmet hans kandidatur. 

– Jeg hadde en forhåpning om å bli valgt. Dette er egentlig det første landsmøtet der jeg følte jeg hadde både overskudd og tanker om hvordan man skulle få det til, og når Oslo da ville fremme mitt kandidatur, ble jeg veldig glad. Det er tross alt mange i delegasjonen, mange som skal være enige om det. Da fikk jeg også selvtillit og troen på at det kan gå bra, sier Tybring-Gjedde.

annonse

Les også: Frp: Foreldre til mindreårige kriminelle bør miste barnetrygda

Opprørere

– Du snakket om den opprørske Frp-eren på talerstolen. Hvem er det?

– En som er veldig bekymret for fremtiden. Jeg mener at man drukner i små detaljer, som i og for seg er viktig for folk det også, men fokus må på de store linjene. Internasjonal og global politikk har jo blitt nasjonal politikk, det føler jeg at folk ikke tar innover seg. Det er så ubehagelig å ta det innover seg at man bare lar tiden gå, og tror det går over av seg selv.

annonse

Konfliktlinjen mellom krefter som vil ivareta nasjonalstaten og de som ønsker mer multikultur, eller såkalt globalisme, er en viktig sak for Frp, mener stortingsrepresentanten. 

– Ja, kall det gjerne høyrepopulisme eller nasjonalkonservatisme, jeg bryr meg ikke om disse merkelappene, de betyr da ingenting. Vi må vite hva vi skal, hva vi vil og hva vi må beskytte, slår han fast.

Presset demokrati

Tybring-Gjedde er også bekymret for hvordan demokratiet presses i den fremvoksende, radikalt voksende multikulturen. 

– Det som bekymrer meg er at de demokratiske virkemidlene er veldig svake med tanke på de store utfordringene vi står overfor. Demokratiet i seg selv, det at vi gir stemmerett til alle de som kommer hit, og at de igjen stemmer kollektivt eller på politikere som ønsker enda mer innvandring. Det er derfor Frp er små i i de store byene, det handler om disse nye velgerne som endrer demografien i Oslo. Dette vil forsterke seg, og det ser vi over hele Europa. Og hva skjer da? Da blir vi jo dyttet ut i vårt eget land på mange måter, og det må vi våge å prate om, sier han. 

annonse

Kompromisser

Man må velge sine kamper, synes Frp-politikeren.

– Det er jo et stort dilemma når det kommer til hva et kompromiss er, og hva man skal kompromisse på. Jeg mener jo at Frp i regjering bør ta noen helt tydelige nederlag på saker som er viktige for de andre, og så tar vi noen tydelige seire på det som er viktige for oss. Det ville velgerne ha forstått. Men når alt bare blir en sånn grå masse i midten, så er det bare det mest usynlige partiet, Høyre, som vinner. De kan argumentere alle veier, og dermed forsvinner alle skarpe kanter. Så minste felles multiplum er ikke noe god politikk. Det blir veldig grått, sier han, og legger til:

– Vi må tørre å få uvenner. Vi må tørre å si at vi frykter fremtiden, og at vi vil beskytte våre grenser og vår kultur. 

Risiko

Man må evaluere om regjeringsdeltagelsen er verdt det i lengden, når det finnes en risiko for at sosialistene inntar regjeringskontorene om to år, kanskje med støtte fra partiet Rødt.

– Det gjør ingenting om vi uttaler oss tydeligere. Vi må kunne stikke fingeren i jorden og se om det totalt sett er bedre å sitte i regjering enn å ikke gjøre det. Vi har fått til mye, og ikke minst har vi hindret mye, man må ikke glemme det heller. Vi vil nok sannsynligvis sitte nå i to år til, men om da belønningen er et veldig rødt styre, så kan man stille spørsmål ved om det var verdt det. 

Oppslutning

– Mange er misfornøyde med at Frp ikke har fått til nok i regjering. Men kommer ikke det av at oppslutningen har vært og er for lav?

– Ja, den har vært for lav. Også har vi noen som har ønsket å få gjennomslag på andre politikkområder, som kanskje ikke er veldig viktig for det store flertallet av våre velgere, men som noen politikere i vårt parti synes er viktig. Og det er ingenting galt i det, men jeg tror flertallet av våre velgere er opptatte av innvandring, og da snakker ikke jeg om nødvendigvis indere eller srilankere, dette dreier seg om islam.

– Det er islam som er utfordringen, og om vi ikke tør å si det, så bommer vi jo, for da rammer vi mye bredere grupper enn det vi egentlig vil, konstaterer Tybring-Gjedde.

Kritikk

Frp er blitt kritisert av flere for å fremstå som mer utydelige enn man har gjort før. Resett-redaktør Helge Lurås har blant annet etterlyst mer åpen islamkritikk under landsmøtet.

– Det er en berettiget kritikk, men det er også en berettiget frykt hos de som ikke snakker om islam. De skal både bli akseptert, og ikke bli stigmatisert, så skal de også strekke ut en hånd i håp om at muslimer blir en del av Norge, slik at ikke vi bidrar til mer segregering. Vi er nok litt redde for å skyve dem ut, spekulerer Tybring-Gjedde.

Les også: Frp-politiker hardt ut mot islam

Fellesnevner

Islam er fellesnevneren for en rekke integreringsproblemer, mener han. 

– Når de velger å ha sin æreskultur, når de velger å diskriminere kvinner som de gjør, kjønnssegregere og begå kriminalitet, så er fellesnevneren islam. Det tør jeg å si. Men om man sier det, så vil noen som er muslimer føle at dette er et angrep på dem. 

– Hvordan skal Frp utvikle seg videre for å være relevante?

– Vi må ta lærdom av det som skjer i Europa. Vi hadde en nisje, som Carl I. Hagen breddet. Jeg tror vi må tilbake dit. Det handler om investeringer i infrastruktur, Forsvaret, fjerning av bompenger og mye annet. Det er mye vi må gjøre, men vi må være drastiske, også må vi appellere til de som er bekymrede.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon