Rwandere som deltar på minneseremoni 7. april i forbindelse med at det er 25 år siden folkemordet. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Levninger fra nesten 85.000 mennesker som ble drept under folkemordet i Rwanda for 25 år siden, ble lørdag gravlagt under en seremoni i hovedstaden Kigali.

Fordelt på 81 hvite kister ble levninger fra 84.437 ofre for folkemordet i 1994 begravet ved et minnesmerke i Kigali lørdag.

– Å minnes folkemordet mot tutsiene er enhver rwanders ansvar, og det gir ofrene en anstendig begravelse, sa justisminister Johnston Busingye ved massegraven.

annonse

Rwanda markerer 100 dager med sorg hver 7. april, datoen for når folkemordet begynte. I år har det også vært minneseremonier for å markere at det er 25 år siden folkemordet, som tok livet av 800.000 tutsier og moderate hutuer i løpet av få måneder.

Emanuel Nduwayezu sier han er glad for gravleggingen, for det betyr at han har et sted å komme for å minnes de etterlatte hver 7. april.

– Akkurat nå er jeg veldig glad fordi jeg har gravlagt min far, min søster og hennes barn og min kone. 25 år har gått, og jeg har ikke visst hvor de har vært, sier han til AFP.

Levningene som ble begravet lørdag, ble funnet i starten av fjoråret, da tusenvis av bein og klær ble funnet i 143 groper under hus utenfor Kigali.

annonse

De som ble begravet lørdag, kom fra bare 43 av disse. Det er altså levninger fra 100 groper igjen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon