(AP Photo/Jari Tanner)
annonse
Amerikanske marinefartøy har seilt tett forbi omstridte øyer i Sør-Kinahavet, ifølge kinesiske myndigheter.
annonse

De amerikanske skipene passerte farvannet ved Spratlyøyene, som er en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. I tillegg til Kina, gjør Taiwan, Vietnam, Malaysia, Filippinene og Brunei krav på hele eller deler av øygruppen.

Den kinesiske marinen ba fartøyene om å forlate området etter at de passerte forbi revene Gaven og Chigua i øygruppen, opplyser det kinesiske utenriksdepartementet.

Hendelsen skjer på en dag da forholdet mellom Kina og USA er sterkt preget av de vanskelige handelsforhandlingene mellom partene. USAs president Donald Trump truet i en Twitter-melding søndag med å heve tollsatsene på kinesiske importvarer verdt nærmere 1.800 milliarder kroner fra 10 til 25 prosent fredag. Trump mener samtalene går for tregt.

annonse

– De amerikanske skipenes handlinger krenket Kinas suverenitet og undergravet fred, sikkerhet og orden i de relevante havområdene, sa den kinesiske regjeringstalsmannen Geng Shuang på en pressekonferanse.

Amerikanske marinefartøy seiler jevnlig gjennom havområder Kina har gjort krav på, i det som omtales som «operasjoner for navigasjonsfrihet».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon