Bruneis nye homofililov har skapt reaksjoner og demonstrasjoner verden rundt. I Park Lane i London tok hundrevis avstand fra sultan Hassanal Bolkiah. Foto: Sophie Hogan / PA / AP / NTB scanpix

Sex mellom homofile og utroskap vil inntil videre ikke bli straffet med steining, lover sultanen av Brunei, etter sterke internasjonale reaksjoner.

annonse

Brunei innførte i forrige måned strenge sharialover, som blant annet åpner for dødsstraff ved steining for en rekke forhold, blant annet voldtekt, utroskap, homofili, ran og fornærmelse av profeten Muhammed.

Loven åpner også for å straffe tyveri og andre volds- og vinningsforbrytelser med amputasjoner av armer og bein.

Nyheten førte til krasse internasjonale protester. Blant dem som har engasjert seg er kjendiser som George Clooney og Elton John, som har oppfordret til boikott av hoteller som sultanatet eier, blant annet i London.

FN har omtalt homofililoven som «umenneskelig», og i en TV-sendt tale i forbindelse med innledningen av den muslimske høytidsmåneden ramadan, lovet sultan Hassanal Bolkiah at den inntil videre er lagt på is.

– Vi er klar over at misforståelsene kan ha skapt engstelse. I over to tiår har vi hatt et moratorium på henrettelser. Dette gjelder også for de nye lovene, sa sultanen.

Sultanen lovet videre at Brunei skal ratifisere FNs torturkonvensjon for å fremme menneskerettigheter.

Seksuelle minoriteter har lenge blitt møtt med diskriminering i Brunei, der islamsk konservatisme har vært på framgang.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.