Til tross for at polisen smelter i Arktis, ville ikke USA signere på punktet om global oppvarming i Arktisk råds felleserklæring. Dermed ble den ikke vedtatt.
Det er første gang ministermøtet ikke vedtar en felleserklæring.
Finlands utenriksminister Timo Soini opplyser tirsdag at årsaken er at rådet ikke fikk USA til å signere en del av teksten som omhandler klimaendringer.
I stedet kommer rådet med uttalelser fra de ulike ministrene og Finland, som har hatt formannskapet i rådet de siste to årene.
USA brukte ikke mye tid på møtet til å snakke om klimaendringene. Ifølge nyhetsbyrået AP nevnte ikke den amerikanske delegasjonen ordet klimaendringer en eneste gang, verken i uttalelser eller i dokumenter i forbindelse med møtet.
Oppvarmingen i Arktis går omtrent dobbelt så fort som på resten av kloden. Siden 1971 har issmelting i Arktis ført til en økning i havnivået på 2,3 centimeter. Men for USAs utenriksminister Mike Pompeo var ikke dette høyt oppe på agendaen i Rovaniemi.
I en 20 minutter lang tale om Trump-regjeringens arktiske politikk mandag, snakket Pompeo om smeltende is, men i den forstand at det åpner nye maritime handelskanaler og at det potensielt kan forkorte for reisetid mellom Asia og Vesten med skip.
– Arktiske sjøveier kan bli det 21. århundrets Suez- og Panama-kanal, sa Pompeo.
Den amerikanske utenriksministeren fordømte også russiske territorielle krav på nye raskere handelsruter som etter hvert åpnes som følge av lengre isfrie perioder.
Mandag åpnet Arktisk råd i Rovaniemi i Finland. På møtet deltok Mike Pompeo, hans russiske motpart Sergej Lavrov, Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), samt utenriksministrene i de resterende landene. Nå går formannskapet over til Island.
Kina aviser kritikken fra USAs utenriksminister Mike Pompeo, som anklager landet for aggressiv oppførsel i Arktis.
Pompeo deltok denne uka på møtet i Arktisk råd i Rovaniemi i Finland, der han fordømte Kinas forsøk på å framstille seg selv som en «nær arktisk stat» og viste til Pentagons ferske advarsel om at kineserne kan komme til å øke sitt militære nærvær i Arktis.
Pompeo advarte arktiske land mot å la seg lokke av det han kalte dårlige kinesiske investeringer, militarisering, ukontrollert utnyttelse av naturressurser, gjeld og korrupsjon.
Kina, som fikk observatørstatus i Arktisk råd i 2013, slo tirsdag tilbake mot Pompeos anklager.
– En feilaktig framstilling av fakta, sa en talsmann for kinesisk UD, Geng Shuang, som anklager Pompeo og USA for å ha underliggende motiver.
Geng avviste at Kina har skjulte, geopolitiske motiver i Arktis og fastholdt at landet opererer åpent og ønsker å samarbeide til alles beste.
– Kina kommer ikke til å intervenere i spørsmål som berører forholdet mellom arktiske land, men kommer heller ikke til å være fraværende i globale spørsmål som berører Arktis, sa Geng.
– Arktis-spørsmålet er ikke bare knyttet til arktiske land, det er av global betydning, understreket han.
– Kina er villig til å arbeide sammen med andre for å beskytte Arktis, utnytte Arktis og til å delta i styringen av Arktis, sa Geng.