Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
annonse
annonse

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) måtte tirsdag svare på hva som er gjort etter at over 40 i Forsvaret oppga at de hadde blitt voldtatt.

Forsvarsministeren ble stilt til veggs av leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), under debatten i Stortinget tirsdag, skriver Forsvarets Forum.

Huitfeldt uttalte at holdningsskapende arbeid i kampen mot seksuell trakassering ikke er nok, og lurte på hvordan disiplinærregelverket kan benyttes bedre i saker som handler om seksuell trakassering.

annonse

Bakgrunnen er Forsvarets spørreundersøkelse om mobbing og trakassering (MOST) blant 8.800 ansatte og vernepliktige i oktober i fjor. Her svarte 24 kvinner og 20 menn at de hadde blitt voldtatt av en kollega eller overordnet i løpet av det siste året.

Ytterligere 123 oppga de har blitt forsøkt voldtatt. Bare to av sakene har blitt anmeldt til politiet.

Bakke-Jensen åpnet med å si at resultatene av undersøkelsen var verre enn han hadde trodd.

– Denne atferden skal ikke bli tolerert, og der ligger litt av den lederjobben som påligger alle folk i Forsvaret.

annonse

Bakke-Jensen understreket at Forsvarsdepartementet følger arbeidet i Forsvaret tett. Forsvaret må nå rapportere inn antall meldte saker om mobbing og seksuell trakassering. Og refselser.

– Etatene skal rapportere på status i arbeidet med mobbing og seksuell trakassering med særlig fokus på tiltak og effekten av tiltak, uttalte han fra talerstolen.

Huitfeldt var ikke fornøyd med Bakke-Jensens svar. Hun uttrykte også bekymring for at sakene som blir politianmeldt oftest ikke blir fulgt opp militært.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon