Hvithvalen som i april ble oppdaget utenfor kysten av Finnmark, kan være en russisk terapihval.
Trolig heter hvalen Semjon og er brukt til terapi for vanskeligstilte barn i Russland, ifølge Fiskeribladet.
– Hvithvalen i Finnmark har trolig rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, sier Morten Vikeby, tidligere Fiskeribladet-journalist og eks-konsul i Murmansk.
Fiskeribladet skrev om hvalen Semjon i 2008.
For 16 år siden ble hvithvalen Semjon angrepet av sjøløver i det fri og måtte tas vare på av mennesker. I 2008 ble den brukt på et vannsportsenter i Kvitsjøen, på grensen mellom Murmansk og Karelen fylker. Målet var å bruke den opptrente hvalen i terapi for barn som sliter med psykiske lidelser.
Etter oppslaget i Fiskeribladet om at hvalen i Finnmark kan være Semjon, har det imidlertid også kommet kritiske røster.
– Dette er ikke det samme individet. Det så jeg med det samme, men det kan være en hval fra det samme eller lignende anlegg, sier inspektør Jørgen Ree Wiig i Fiskeridirektoratet til avisa Hammerfestingen.
I lokalavisa vises det til at Semjon hadde et stort arr under og over munnen.
Det var i slutten av april fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark oppdaget en hvithval svømmende rundt med en sele. Ifølge fiskerne var den tam og søkte kontakt med mennesker. Hvithvalen har fått navnet Hvaldimir av lokalbefolkningen.
Les også: PST undersøker selen til «spionhvalen»
Oppdagelsen fikk internasjonal oppmerksomhet, og PST undersøkte seletøyet på hvalen. Ved Havforskningsinstituttet og Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) trodde man at hvalen kunne ha kommet fra den russiske marinen, som har hatt en tradisjon med å bruke dyr i sine eksperimenter.
Fiskeridirektoratet er lettet over at hvalen trolig ikke er en spion.
– Vi har jo tenkt på spionasje og krig, men så er den bare en hval som vil oss mennesker godt. Den er til og med brukt for å kose med oss. Helt fantastisk, sier Jørgen Ree Wiig i Fiskeridirektoratet til Fiskeribladet.