Illustrasjonsbilde. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
annonse
Stadig flere vender ryggen til Trump-strategen Steve Bannon. Han er avhengig av mediene, ellers er han ingen, mener journalist Paul Lewis.

– Ingen må undervurdere ham når det gjelder å bruke mediene til sin fordel. Han er svært dyktig når det gjelder å skaffe seg oppmerksomhet, sier den britiske Guardian-journalisten til NTB. I fjor fotfulgte han Bannon i flere måneder.

Den omstridte ytre høyre-strategen er et av trekkplastrene når åpningssignalet for Nordiske Mediedager lyder klokka 18 onsdag i Bergen. Torsdag skal han intervjues på scenen under overskriften «Steve Bannon – hva vil han?».

Fått kritikk

Bannon tilhører den nasjonalistiske høyresiden i USA og er blant annet anklaget for hatprat. Mediedagenes leder Guri Heftye har måttet tåle mye kritikk for å ha invitert en av høyrepopulismens mest synlige ideologer inn i manesjen, men mener det er interessant å høre hva en av vår tids sentrale aktører innen medier og politikk har å si.

annonse

– Han var en sentral aktør i en av de mest betydningsfulle politiske begivenhetene i vår tid: Valget av Donald Trump til amerikansk president i 2016. Han var strategen bak Trumps seier, og mange mener Trump ikke hadde vært president i dag uten Bannons medvirkning, sier Heftye til NTB.

Bannons fall

Det siste året har mye endret seg for Bannon: Etter at han kom med nedsettende kommentarer om Trump er han blitt persona non grata i Det hvite hus og har blitt sparket ut av det høyreorienterte nettstedet Breitbart, som han hadde bygget opp til et av de fremste alternative mediene i USA.

– Hans posisjon har helt klart bleknet, sier Lewis. Han beskriver Bannon som en «kingmaker» med et temmelig oppblåst selvbilde.

annonse

I fjor vendte Bannon seg mot Europa, og sammen med Mischaël Modrikamen, leder for ytre høyre-partiet Folkets Parti i Belgia, lanserte han bevegelsen «The Movement», som skulle samle alle Europas partier på ytre høyre fløy under én paraply.

Planen var å overta hele EU i forbindelse med valget til EU-parlamentet denne måneden. En revolusjon, proklamerte Bannon.

Snur ryggen til

Men én etter én har Europas høyrepopulister vendt Bannon ryggen.

– Bannon er ikke på vår radar, sier en høytstående person i det italienske ytre høyre-partiet Lega til nettstedet Politico.

Bannon har tidligere hatt kontakt med Lega-leder og Italias statsminister Matteo Salvini, men det er lenge siden de to er blitt sett sammen.

– Han var veldig ambisiøs på hvilken rolle han skulle spille, han skulle trekke i trådene. Men faktum er at han spiller en nærmest ikke-eksisterende rolle, sier Lewis. Han peker på at Bannon er avhengig av å forbli i medienes søkelys.

Avhengig av oppmerksomhet

At Bannon ikke har lyktes i Europa er i seg selv er interessant, mener Heftye.

– Men får Bannon mer oppmerksomhet enn han egentlig fortjener ved å bli invitert til Mediedagene?

annonse

– Uavhengig av om Bannon lykkes eller ei med sitt prosjekt i Europa, er hans historiske rolle noe som gjør ham interessant for våre delegater, svarer Heftye.

Den britiske jussprofessoren Eric Heinze mener Bannon er intellektuelt svak, men advarer likevel mot å nekte ham en scene, slik flere har tatt til orde for.

– Du kan ikke bare sensurere folk og håpe at de blir borte, det er å stikke hodet i sanden. Du må lære deg argumentene deres og hvordan møte dem, sier han til Aftenposten.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse