Stadig flere politifolk varsler om kritikkverdige forhold på jobb. Samtidig står Politiets Fellesforbund ved at de ikke anbefaler sine medlemmer å varsle.
I politiets årsrapport kommer det fram at antall varslinger om kritikkverdige forhold på jobb har økt fra 17 i 2017 til 27 i 2018.
Varslene handler ifølge assisterende politidirektør Håkon Skulstad om arbeidsmiljø, ledelse, trakassering og gjengjeldelse og om uforsvarlig etterforskning.
– Vi har fått en økt bevissthet rundt varslingsinstituttet, som nok er en del av årsaken. Det er viktig at slike saker kommer opp og blir håndtert på en skikkelig måte, sier Skulstad til VG.
I forbindelse med den såkalte «Monika-saken» i Hordaland fattet Politiets Fellesforbund, som organiserer 17.000 av landets politiansatte, et vedtak der de fraråder politifolk om å varsle om kritikkverdige forhold. Grunnen er ifølge Klassekampen at forbundet har opplevd saker hvor varslere ble sykmeldt, omplassert eller sliter med følelsen av at ledelsen tar hevn.
Den avgjørelsen står de ved i dag.
– Vedtaket er også et rop om hjelp til å få et nasjonalt varslingsombud, som vi lenge har ønsket for å sikre en god og profesjonell prosess for både varsler og den det blir varslet om, sier Bolstad, til VG.
I årsrapporten er det også en økning i antall personskader i etaten, med 594 i 2018 mot 442 i 2017.
Antall registrerte uønskede hendelser og avvik har også økt fra 7.101 til 8.218.