Leder for EPP og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker. Foto: AP / Francisco Seco / NTB scanpix

Europeiske ledere er offisielt i gang med kampen om hvem som skal overta toppvervene i Brussel etter valget til nytt EU-parlament.

annonse

Nominasjonsprosessen var et sentralt diskusjonstema da stats- og regjeringssjefene i EU møttes i den rumenske byen Sibiu torsdag.

Etter valget til nytt EU-parlament i slutten av mai skal nemlig hele lederskapet i Brussel skiftes ut. Men meningene er delte om hvordan nominasjonene skal gå for seg.

I EU-parlamentet har flertallet gått inn for et system med såkalte spisskandidater. Det går ut på at de ulike partifamiliene i EU-parlamentet stiller med hver sin offisielle kandidat til å overta som president for EU-kommisjonen.

Men ikke alle er like begeistret for systemet.

– Spør velgerne mine. De har ingen anelse om hvem spisskandidatene er, sa Luxembourgs statsminister Xavier Bettel på vei inn til toppmøtet i Sibiu.

Spisskandidater kunne ifølge ham ha vært en god idé hvis det fantes transnasjonale lister, slik at man kunne stemme på kandidaten i hele EU. Men i et system der hvert medlemsland velger sine egne parlamentarikere, gir det ikke mening, ifølge Bettel.

Formelt er det stats- og regjeringssjefene som nominerer EU-kommisjonens neste president.

Kandidaten må deretter godkjennes av det nye EU-parlamentet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.