Statsminister Erna Solberg sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Bildet er fra et besøk i 2016. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Tysklands statsminister Angela Merkel holder igjen i klimapolitikken. Nå mener Arbeiderpartiets Espen Barth Eide at statsminister Erna Solberg må involvere seg.

annonse

– Norge har et nært forhold til Tyskland, og statsminister Erna Solberg har god kontakt med statsminister Angela Merkel. Jeg vil oppfordre regjeringen til å bruke de nære tysk-norske forbindelsene til å overbevise tyske myndigheter om å velge rett side av historien i dette svært viktige spørsmålet, sier Eide.

Han viser til at en gruppe på ni EU-land, inkludert våre naboland Danmark og Sverige, nå har tatt initiativ til en betydelig skjerping av EUs klimamål.

Les også: Sjelegransking i Sibiu

Men signalene fra Tyskland er bekymringsfulle, ifølge Eide.

– Jeg mener Norge må støtte de ni medlemslandenes initiativ, og etterlyser regjeringen i denne saken, sier den tidligere utenriksministeren.

– Vi står midt i en klimakrise av enorme proporsjoner, og det er vi som lever i dag, som avgjør om vi klarer å endre kurs i tide, advarer han.

Hovedkravet fra de ni medlemslandene er at EU må gå inn for klimanøytralitet innen 2050.

Merkel har på sin side holdt kraftig igjen i saken og sa torsdag kveld at Tyskland fortsatt har behov for å reflektere over den.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.